"En fed følelse at være med til at hjælpe"

​Hejdi Gamst-Jensen er sygeplejerske på AHH, men har de sidste 12 dage plejet svært syge COVID-19-patienter i Slovakiet sammen med syv danske kolleger.

Vent...
Før coronapandemien levede sygeplejerske Hejdi Gamst-Jensen et nogenlunde roligt forskerliv i Akutmodtagelsen og Forskningsenheden, men så ramte første bølge Danmark, og forskningen blev sat på pause. I stedet bidrog  hun som tidligere intensivsygeplejerske med at pleje svært syge COVID-patienter. Og nu er hun taget til Slovakiet for at hjælpe kollegerne i det p.t. hårdt plagede land.

"Det giver så meget mening. Jeg overvejede da, om det var et godt tidspunkt at forlade mine specialestuderende, men det kunne godt forsvares, og en god kollega tog over på en anden vigtig opgave. Og det er bare så vigtigt at hjælpe vores med-EU-borgere," siger Hejdi Gamst-Jensen i telefonen fra Banska Bytrica, en af landets mellemstore byer, der ligger 200 km fra hovedstaden Bratislava.

Heftige dage
Stemmen er træt, hun er netop vågnet efter sin første nattevagt i årevis, og hun og hendes syv danske kolleger har travlt med at passe tre patienter døgnet rundt. De
arbejder i et skema, hvor døgnet er brudt ned i 12 timers vagter, og der lige er tid til at sove og spise indimellem.

"Det er nogle heftige dage. Da jeg kom hjem fra min første dagvagt i forgårs, var jeg døden nær. Det kan man ikke blive ved med for evigt. Vi skal være her i 12 dage, og så bliver vi afløst af et nyt hold fra Danmark, hvor der også er nogle med fra Amager og Hvidovre Hospital," fortæller Hejdi Gamst-Jensen.

"Velkomsten har været enorm"

Fredag den 12. marts landede hun og kollegerne sammen med et belgisk hold i Slovakiet til en modtagelse, der var en statsmand værdig.

"Vi blev modtaget af den danske og den belgiske ambassadør og Slovakiets fungerende sundhedsminister. Hold da op, velkomsten har været enorm. Der var stor stolthed og et medieopbud af rang, da vi ankom," fortæller Hejdi Gamst.

Lidt lokal skepsis

På F.D. Roosevelt hospitalet, hvor hun og kollegerne arbejder, blev de også taget  godt imod. Dog med lidt skepsis hos de lokale sygeplejersker til at starte med. 

"Jeg tror, de følte sig underlegne, og de kan ikke engelsk, så vi tog en blød landing, selv om vi gerne ville have været i arbejde med det samme. Vi måtte føle os frem. Nu går det fint, og de er flinke og hjælpsomme, men vi kan jo ikke sætte os og hyggesnakke. Der er dog enkelte af de unge, der taler engelsk, og de er meget entusiastiske og vil gerne snakke," fortæller Hejdi Gamst-Jensen.

Et stort østblokhospital

Selve hospitalet ligner med Hejdi Gamst-Jensens ord et kæmpe østblokhospital.

"Der er helt klart tænkt i funktionalitet frem for æstetik. Gangene er mørke, og der lugter lidt af skimmel, og så klæder mænd og kvinder om i samme rum, så vi på holdet kender hinanden rigtig godt nu," griner Hejdi Gamst-Jensen.

Til gengæld er intensivafdelingerne lyse og nyrenoverede og har meget moderne udstyr. Det er helt anderledes end ude på sengeafdelingerne, hvor bygningens ydre og indre stemmer mere overens.

"Sengene på intensivafdelingerne er de dyreste amerikanersenge, der måler vægt, og hvor man kan ændre lejring på patienterne ved at trykke på en knap, og så har de et væld af meget fine respiratorer."

Anderledes måde at behandle på

Rammerne kan man altså ikke klage over, men det lokale personale ser ganske anderledes på behandlingen af de COVID-syge end det danske hold. Og det kan godt være en udfordring.

"Deres situation kan bedst sammenlignes med vores bølge 1, hvor der var sygeplejersker fra alle mulige specialer, der skulle oplæres i intensiv pleje. Man kan mærke, at sygeplejerskerne er nervøse, og det virker som om, det sikreste for dem er at holde patienterne meget tungt sederede, hvilket vi jo slet ikke gør derhjemme," fortæller Hejdi Gamst.

Må ikke ekstubere COVID-positive patienter 

Danskerne og belgierne har dog fået deres egen stue, hvor de "kører Danmark-Belgien-stil".

"Men det bliver stadig lidt begrænset af eksterne magter. Fx må vi ikke ekstubere patienterne, når vi synes, de er klar, for det må vi ikke, før de er COVID-negative, og det kan jo tage lang tid," fortæller Hejdi Gamst.

På danske hospitaler sover patienterne ifølge Hejdi Gamst mindre tungt, og personalet gør en dyd ud af at mobilisere dem og få dem ud af respirator hurtigst muligt.

"Det er noget andet her, og jeg tror, det er noget kulturelt kombineret med den usikkerhed, de kan have over for situationen. Så vi går kulturelt på listefødder, men det er samtidig vigtigt, at vi har vores faglige integritet i behold, så vi prøver os lidt frem," siger hun.

Holder kursus i mund- og øjenhygiejne

En af de ting, hun vil prøve, er at holde kurser i mund- og øjenhygiejne hos intensivpatienter sammen med en kollega. I Danmark er det en væsentlig del af sygeplejerskernes arbejde at holde patienterne rene og pæne i fx mund og øjne, men i Slovakiet skal initiativet og remedierne komme fra de pårørende.

"En af mine kolleger kommer herned om nogle dage, og jeg har bedt hende tage tandpasta og mundswaps med, og så er tanken, at vi vil holde små kurser, hvor vi viser, hvordan vi gør," fortæller Hejdi Gamst-Jensen. 

Noget andet, som har været et tilløbsstykke, er, når danskerne vender patienterne i bugleje.

"I Danmark benytter vi spilerdug til proceduren og kan nøjes med at være 3-4 personer, og her er de nemt 6-8 personer om den samme procedure. Så vi har altså kunne være med til at ændre en tung og ressourcekrævende praksis", fortæller Hejdi Gamst-Jensen.

"Man får håb og motivation"

Om få dage skal hun hjem sammen med holdet, men hun er helt klar på at tage ud igen, hvis andre EU-lande kalder på hjælp.

"Det kunne jeg godt finde på. Hernede føler jeg mig som en rigtig kompetent intensiv sygeplejerske. Derhjemme har jeg stadig lidt svært ved SP og bruger meget tid på det, men hernede, hvor det foregår på papir, der er jeg i mit es. Jeg elsker virkelig det her. Vi har patient på 43 år, der vågnede i går og skal ekstuberes i dag. Det er bare så givende, og det gør, at man får håb og motivation til at fortsætte," slutter Hejdi Gamst.

Efterskrift:

Interviewet med Hejdi Gamst-Jensen foregik fem dage efter hendes ankomst. I dag, den 24. marts 2021, tager Hejdi Gamst-Jensen og holdet hjem fra Slovakiet. Hun og kollegerne afløses af et nyt hold, som blandt andet består af en udviklingssygeplejerske og en anæstesisygeplejerske fra Anæstesiafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital. Begge havde fri op til Påske og kunne frikøbes af Beredskabsstyrelsen for at deltage i den 12 dages mission uden påvirkning af afdelingens drift.

Det er Beredskabsstyrelsen, der står for rekruttering, ansættelse, briefing, udsendelse m.m. af de læger og sygeplejersker, der sendes til Slovakiet. Se mere om dette her: https://brs.dk/da/nyheder/2021/dansk-stotte-til-covid-indsatsen-i-slovakiet/


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor