Svinekød på gaflen fører lettere til blærebetændelse

​En bestemt bakterie fundet i kød kan føre til blærebetændelse. International forskning med Amager og Hvidovre Hospital som central aktør har sporet bakterien på et slagteri.

Vent...

​En bestemt bakterie, Staphylococcus saprophyticus, er hovedårsag til urinvejsinfektion hos især yngre kvinder. Nu har et internationalt forskerhold med base i både Portugal, Spanien, Polen og på Amager og Hvidovre Hospital afdækket, at den kan spredes fra svinekødproduktion og vores fødevarer. 

”Det er ny og betydningsfuld viden, for efter luftvejsinfektion er urinvejsinfektion den næst-hyppigste infektionsårsag til at søge læge,” siger professor Henrik Westh fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, AMH, som er blandt ophavsmændene til den nye forskning. Deres forskning er lige blevet publiceret i Center for Disease Controls-tidsskriftet Emerging Infectious Diseases.


Prof. Henrik Westh, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, MRSA Knowledge Center, Amager og Hvidovre Hospital.

Fra slagteri til tallerken og tarmkanal

Studiet viser, at S. saprophyticus fundet i et slagteri i Lissabon (på udstyr og i kød) var meget lig den udgave af bakterien, der via forbrugerens mad ender i vores mave-tarm-kanal og herfra inficerer blæren. Denne viden kan på sigt bidrage til at forebygge blærebetændelse og de tusindvis af sygedage, denne sygdom medfører hos især yngre kvinder. 

Køkkenhygiejne er vigtig

En forståelse af smitteveje via fødevarer er nødvendig for at man eventuelt senere fra politikere eller myndigheders side kan foretage tiltag. Et studie som dette bidrager med netop denne biologiske forståelse. Henrik Westh nævner tilberedning af mad som en faktor, hvor man som enkeltperson kan gøre en forskel. ”Hvis man får en sådan bakterie fra spækbrættet og ned i sin salat, vil den næppe have været tilberedt ved en temperatur, hvor den bliver slået ihjel,” nævner professoren som et eksempel fra den helt nære hverdag. Studier af denne art kan således også tjene som en påmindelse om, at ens kødvarer skal varmes godt igennem.

Cremefarvede kolonier af staphylococcus saprophyticus fra en urindyrkning. S. saprophyticus er en del af tarm- og vaginalmikrobiomet og en hyppig årsag til urinvejsinfektion hos yngre kvinder. 

Globalt fødevaremarked kræver global forskning

Fund af bakterier i et slagteri i Lissabon kan sagtens have betydning for os som danske forbrugere i en globaliseret verden, også fordi beslægtede bakterier blev fundet som årsag til urinvejsinfektion i alle undersøgelsens fire lande. ”Vores fødevareproduktion er global. Vores udveksling af fødevarer på tværs af landegrænserne kan bidrage til spredningen af den her bakterie,” siger Henrik Westh. Med globale udfordringer giver det også god mening med globale fællesskaber omkring forskningen. ”Hovedparten af de undersøgte bakterier er isoleret i Portugal og på Amager og Hvidovre Hospital – og vi har stået for væsentlige analyser af alle stafylokokkerne,” fortæller Henrik Westh. 

Til kamp mod resistens over for antibiotika 

Betændelse i underlivet bliver ofte behandlet med antibiotika. For at undgå resistens i fremtiden –dvs. det frygtede scenarie, hvor antibiotika ikke længere har en effekt på betændelser – er det centralt med forskning, der via forebyggelse kan nedsætte forbruget af antibiotika. Jo mindre antibiotika, vi bruger, jo sværere får bakterierne ved at udvikle resistens. 

Urinvejsinfektioner

 Påvirker mere end 150 millioner kvinder globalt og er både en byrde for samfundsøkonomien og, i de komplicerede tilfælde, for hospitaler verden over.

Den næst-hyppigste årsag til at yngre kvinder i Danmark får udskrevet antibiotika er urinvejsinfektion.

Kvinder er mest udsatte for urinvejsinfektion af anatomiske årsager. Bakterier i mave-tarm-kanalen har kortere vej til skeden, hvorfra de spreder sig til blæren.

Kilder: World Journal of Urology + Henrik Westh


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor