​​​​​​​​​​​

Stort dansk-britisk forskningsprojekt om vægttab på vej

Overlæge Carsten Dirksen fra Overvægt og Ernæring på Amager og Hvidovre Hospital står i spidsen for det nye forskningsprojekt LightCOM, der er støttet af Novo Nordisk Fonden.

"Du skal bare spise lidt sundere og motionere lidt mere…"

Hvis du lever med overvægt, har du med garanti hørt denne sætning mange gange. Måske er det sagt i god mening, men det rammer hårdt, når man længe har kæmpet med overvægt og ved, hvor svær den kamp kan være at vinde.

”Vi sidder jo alle med forskellige kort på hånden – og det er altså ikke alle, der kan tabe sig lige nemt,” siger Carsten Dirksen, overlæge ved afsnittet Overvægt og Ernæring på Amager og Hvidovre Hospital.

​Internationalt og tværsektorielt samarbejde

LightCOM-projektet er et samarbejde mellem forskere fra Oxford Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Amager og Hvidovre Hospital og udvalgte kommuner i Region Hovedstaden og er støttet af en bevilling på 180 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden

Svær overvægt kan påvirke både fysisk og mentalt helbred. Men der mangler viden om effektive behandlingsmuligheder, der tager højde for, at løsningen er mere kompleks end blot at spise sundere og dyrke mere motion.

”En hjørnesten i dette projekt er, at det bliver et samarbejde mellem kommuner, praktiserende læger og hospitaler,” siger Carsten Dirksen og forklarer, at projektet skal udvikle og afprøve to selvstændige programmer: Et intensivt vægttabsprogram, der skal medvirke til et stort og vedvarende vægttab og forbedring af både den fysiske og mentale sundhed og et vægttabsneutralt program med fokus på kropsaccept, spisemønstre og fysisk aktivitet fremfor vægttab.

​Stigning i antal overvægtige

Der er blevet flere overvægtige verden over de sidste 50 år. Det skyldes flere faktorer, som hænger sammen med generelt ændrede levevilkår:

”Hele vores samfund er blevet mere stillesiddende, og måden, vi spiser på, har ændret sig. Der er mulighed for at købe snacks og mad overalt, hvor du befinder dig. Hvis du ikke når dit tog, så lokker kiosken på perronen dig med duftende hotdogs. Du ved måske godt, at det er usundt, men det dufter jo godt, og vores nedarvede biologi er ikke lige så god til at beskytte os imod overspisning, som den er til at sikre, at vi ikke sulter,” forklarer Carsten Dirksen om tendensen til overvægt, som er en blanding af kultur, arvelighed og vaner.

LightCOM-projektet udspringer af Erhvervsfyrtårn Life Science – Sund Vægt, hvor en lang række offentlige og private aktører i Region Hovedstaden er gået sammen om at udvikle nye sundhedsløsninger inden for life science og velfærdsteknologi, som kan forebygge, opspore og behandle svær overvægt.

Projektet går i gang i 2023, og de første forsøgsdeltagere forventes at kunne melde sig til at deltage i slutningen af 2023.