​​​​​

Stor befolkningsundersøgelse om blærebetændelse

Afdelingslæge og ph.d., Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Katrine Hartung Hansen, har taget initiativ til CUTIS - en stor regional befolkningsundersøgelse, der skal gøre os klogere på blærebetændelse hos kvinder.

Vent...

Det svier, det lugter, og du skal tisse hele tiden.
 
Blærebetændelse eller urinvejsinfektion er en af de hyppigste infektionssygdomme, som over halvdelen af alle kvinder oplever mindst én gang i livet. Nu vil læge og mikrobiolog Katrine Hartung Hansen finde svar på, hvorfor så mange kvinder får blærebetændelse igen og igen – og hvorfor antibiotika ikke altid virker.
 
”Det er typisk kvinder, der får blærebetændelse. Det skyldes bl.a. et kortere urinrør, som sidder tættere på endetarmen og dermed tættere på sygdomsfremkaldende bakterier. Mere end en tredjedel kvinder får tilbagevendende blærebetændelse trods behandling med antibiotika,” forklarer hun og tilføjer, at der bliver udskrevet rigtig meget antibiotika på recept pga. blærebetændelse.

I en ny regional befolkningsundersøgelse CUTIS (Copenhagen Urinary Tract Infection Study) får kvinder bosat i Region Hovedstaden i aldersgrupperne 18-22 år, 41-45 år og 61-65 år en invitation i E-Boks til at deltage i undersøgelsen, der skal kortlægge forekomst og risikofaktorer for blærebetændelse.

”Vi ved, at mange kvinder får blærebetændelse som teenagere, når de begynder at være seksuelt aktive, og der sker igen en stigning i forekomst for kvinder fra overgangsalderen – måske pga. ændringer i hormonerne,” siger Katrine Hartung Hansen, som forventer at kunne invitere 165.000 kvinder i Region Hovedstaden til befolkningsundersøgelsen.
 
CUTIS er et samarbejde mellem de tre klinisk mikrobiologiske afdelinger i Region Hovedstaden på henholdsvis Amager og Hvidovre Hospital, Herlev og Gentofte Hospital og Rigshospitalet.

> Læs mere om CUTIS her





Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor