Spil gør det sjovt at blive klogere på radiografi

​Et lykkehjul og kort med faglige spørgsmål opfundet af radiograf på Hvidovre Hospital løfter undervisningen af studerende. Spillet breder sig nu til andre hospitaler.

Radiograf og klinisk vejleder Elizabeth Gathigia har opfundet radiografi-spillet, som bl.a. radiografstuderende Mohamad Meree bliver udsat for i sin praktik i radiologisk sektion på Hvidovre Hospital.

Et farvestrålende lykkehjul med kategorier som "strålebeskyttelse", "ultralyd" og "konventionel røntgen" har fundet vej ind i undervisningen af radiografstuderende på Hvidovre Hospital. Til hver kategori hører en række spørgsmål, som giver de studerende viden og skaber refleksion i undervisningen, fx "Hvad er lyd og hvordan udbredes bølger?"

Koble teori til praksis på en sjov måde

Det er Elizabeth Gathigia, radiograf og klinisk vejleder i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed, der har opfundet spillet. Ideen opstod i en travl periode, hvor hun var eneste underviser i afdelingen.

"Jeg skulle formidle viden, der var relevant for studerende både på 1. og på 6. semester – og gerne på en lidt spændende måde. Jeg tænkte, at et spil med faglige spørgsmål ville være en sjov måde at koble teorien til de studerendes praktik her på hospitalet", fortæller Elizabeth Gathigia.

Spillet er godt for indlæringen, mener Elizabeth Gathigia:

"Jeg er helt overbevist om, at de studerende husker det bedre på denne måde. De går virkelig op i det, og de spørger og diskuterer meget mere undervejs. Det er også sjovere, fordi de bliver delt op i hold og dyster mod hinanden".

Vi blev hurtigt engagerede

Det er Mohamad Meree enig i. Han er radiografstuderende på 6. semester:

"I starten var jeg nok lidt nervøs for at svare, for man vil jo ikke se dum ud. Men da vi kom i gang, blev vi hurtigt engagerede og hoppede op for at trykke på buzzeren.  Det er sjovt, fordi det er anderledes fra vores normale undervisning og samtidig kommer det godt rundt i alle områderne".

Rygtet om Hvidovre-spillet har spredt sig, og ifølge Elizabeth Gathigia har syv andre radiologiske afdelinger på Sjælland nu også bestilt spillet.

Om radiografispillet

Radiografispillet består af et lykkehjul med ti kategorier, en buzzer til at trykke på, når man vil svare, samt 250 kort med spørgsmål, der passer til de ti kategorier.

Spørgsmålene er udviklet i tæt samarbejde med superbrugerne på de enkelte områder i afdelingen.

Elizabeth Gathigia har selv stået for udvikling og design af spillet, og afdelingsledelsen har bevilliget midler til produktion af spillet og til tryk af spillekort.