Sejr på hjemmebane starter i hjernen

​Efter tre nederlag til Brøndby i Superligaen trænger FCK til en sejr i Parken på søndag. Og hjemmebanen kan vise sig at være en fordel, fortæller hjerneforsker David Meder fra DRCMR på Hvidovre Hospital.


Hjernen udløser mere testosteron i kroppen hos hjemmebanespillere end hos dem, der kæmper på udebane. Derfor er det typisk en fordel at spille på hjemmebane.

”Hjemmebanespillerne har inden kampene et højere niveau af testosteron og kortisol end dem, der spiller på udebane. De ved, at om lidt er der rigtigt mange mennesker, der bliver glade, når de løber på banen, og den sociale feedback er noget af det mest belønnende for os mennesker,” fortæller hjerneforsker David Meder.

Forsvarer territoriet med testosteron

Når testosteron-niveauet bliver højere inden en hjemmebanekamp, handler det samtidig om at forsvare sit territorium, fortæller David Meder.

”Man har set hos dyr, at deres testosteronniveau forhøjes, når de skal forsvare deres territorium. At kortisol, som er et stresshormon, også stiger, giver god mening. Vores krop har udviklet sig igennem evolutionen, og når stenaldermennesket blev stresset, betød det, at livet var i fare, og kortisol gjorde kroppen klar til kamp. Så i det her tilfælde er det positivt at kroppen reagerer på den måde”.

Hjemmebanefordelen bliver mindre

Selv om vores hjerner tager over og pumper os fulde af testosteron og kortisol inden en hjemmebanekamp, lader det dog statistisk set til, at hjemmebanefordelen ikke er så markant i dag som tidligere. Et forskningsprojekt ved det tekniske universitet i Dortmund viste i 2008, at langt flere hjemmebanekampe i den tyske bundesliga blev vundet på hjemmebane i slut-80’erne end i sæsonen 2006/2007.

Set med hjerneforsker-øjne kan forklaringen være, at professionaliseringen af fodbold er steget markant over årene.

”Man er begyndt at bruge sportspsykologer til fx at arbejde med udfordringen med at spille på udebane. Blandt andet er der nogle spillere, der bruger den teknik, at de forestiller sig, at hjemmebanetilskuerne hepper på dem, og det kan udskille dopamin og endorfiner, der gør en målrettet og klar til at udrette deres bedste,” fortæller David Meder.


Redaktør