​​​​​

Sårsygeplejerske: "Jeg guider personalets hænder"

Alle afdelinger har patienter med sår, og derfor har AHH fastansat tværgående sårsygeplejerske Karna Lyster Rasmussen, der kan hjælpe afdelingerne. Læs her, hvad hun kan tilbyde.​

​Telefonen ringer hos sårsygeplejerske Karna Lyster Rasmussen. I den anden ende er en sygeplejerske fra en afdeling, som har nogle udfordringer med en patients sår.

"Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre, og jeg tør ikke selv gå i gang, hvis jeg gør noget forkert," siger hun.

"Det er helt fint," siger Karna Lyster Rasmussen, spørger efter patientens CPR-nummer, åbner journalen og klikker en række billeder af det omtalte sår frem. "Har I overvejet kompression?" spørger hun, og inden længe har de to aftalt, at hun kigger ned lidt senere og guider kollegaen.

"Jeg brænder for bedside-undervisning"

Samtalen er en typisk samtale for sårsygeplejerske Karna Lyster Rasmussen. Sår hos patienter er nemlig en del af hverdagen på alle afdelinger, og på den baggrund fastansatte Amager og Hvidovre Hospital hende i foråret som tværgående sårsygeplejerske. Siden har hun bistået afdelingerne med sårbehandling og -pleje – primært ved bedside-undervisning.

"Ved bedside-undervisning opnår man betydeligt bedre indlæring end ved klassisk undervisning. Jeg brænder for bedside-undervisning og kommer meget gerne på tilsyn i alle afdelinger for at undervise. Her guider jeg personalets hænder, og plejepersonalet får selv mulighed for at reflektere over behandlingsplanen," siger Karna Lyster Rasmussen.

Fastansættelsen af Karna Lyster Rasmussen spiller ind i Amager Hvidovre hospitals vision om at kunne behandle patienter med sår optimalt, uanset hvilken matrikel patienten er indlagt på. Samtidig er målet, at behandlingsniveauet skal være af samme høje, evidensbaserede, standard i hele Region Hovedstaden.

Sårnetværksmøder, uddannelse og hjælp med SP

Karen Lyster Rasmussen har været konstitueret i stillingen siden november 2019, da den tidligere sårsygeplejerske stoppede. Konstitueringen var Karnas eget valg. Hun arbejdede på det tidspunkt i Ortopædkirurgisk Ambulatorium, og da hun blev spurgt, om hun ville søge stillingen, havde hun brug for en periode, hvor hun kunne prøve det af.

Nu er hun meget glad for at have tiltrådt sin stilling fuldt ud og være med til at udvikle sårplejen på AHH. Ud over, at hun hjælper afdelingerne, holder hun jævnligt sårnetværksmøder for sårressourcepersonerne på de tre matrikler.

"Alle afdelinger har patienter med sår, og ingen spørgsmål er for små eller store. Jeg underviser derfor også bl.a. nyansatte, nyuddannede, skadestuepersonale, forflytningsvejledere osv., ligesom jeg kommer ud i de enkelte afsnit og underviser i afdelingens faglige 15 minutter i konkrete emner," siger Karna Lyster Rasmussen, som også gerne understøtter i forhold til brug af SP.

"Jeg ønsker, at SP kommer væsentligt mere i funktion, end det er nu, i forhold til sårpleje. Jeg understøtter gerne processen med dokumentation i LDA i dokumentationssystemet SP, så sygeplejeprocessen igen kommer i spil," siger hun.

Karna beder altid kollegerne om at uploade fotos af patienternes sår i journalen i SP. På den måde kan hun kigge med på computeren, spørge til kollegaens egne overvejelser og vejlede ud fra fotos. Hun kommer gerne ud i afdelingen efterfølgende, hvis bedside-undervisning kan gøre kollegaen mere tryg i behandlingen.