Sårbehandlingen flytter ud i afdelingerne

​​Sårsygeplejersken, som kommer ud og hjælper med patienternes sår, har en helt anden rolle end tidligere. Nu er det afdelingerne selv, som skal stå for sårbehandlingen, men heldigvis er der fortsat råd, vejledning og undervisning at hente.

Infektioner, lange liggetider, smerter og i værste fald amputationer. Det er bare nogle af de ting, som forkert sårbehandling kan føre til. Før i tiden havde man på Amager og Hvidovre Hospital en sårsygeplejerske, som kom ud på afdelingerne og hjalp til med at behandle patienternes sår, men den funktion blev ændret i 2015, og ansvaret er i stedet lagt ud i de enkelte afdelinger.

For sårbart

Funktionen blev ændret, da sårsygeplejerske Annette Norden kom til Amager og Hvidovre. Direktionen har ønsket at få ensrettet sårbehandlingen, så den lever op til evidensbaseret viden på hele hospitalet. Hvor den tidligere sårsygeplejerske før kom ud og skiftede bandager på patienterne og lavede sårbehandlingsplaner, bruger Annette nu en stor del af sin tid på at undervise andre sygeplejersker på Amager og Hvidovre Hospital i at skifte dem selv - og det er der en god grund til.

”Det var simpelt hen for sårbart, at der kun var en sårsygeplejerske. Når der var sygdom eller ferie, manglede den kompetence på hele hospitalet, og det var et problem,” fortæller Annette Norden, som det seneste år har arbejdet på at lære sine kompetencer fra sig, så medarbejderne ude på afdelingerne ved, hvad de skal stille op med fx bensår og tryksår. Den nye ordning betyder dog ikke, at afdelingerne ikke kan få hjælp, hvis der er behov for det.

”Der er selvfølgelig stadig mange, der ringer til mig med spørgsmål og problemstillinger, og jeg bliver også tilkaldt til mere eller mindre komplicerede sår. Planen er, at jeg kun skal tilkaldes ved meget komplicerede og svære sår, og at afdelingerne selv skal stå for 90-95 procent af al sårbehandling.”​

Taget godt imod

Annette Norden er taknemmelig for, hvor positivt personalet har taget imod nyheden om, at hun ikke længere kommer ud og hjælper med sårbehandling, og hun er imponeret over den store forståelse, der er kommet for sårbehandling rundt omkring i huset.

”I starten var folk lidt frustrerede over, at de ikke bare kunne få hjælp, som de plejede. Men de accepterede det hurtigt, og jeg vil gerne rose medarbejderne i huset for at tage så godt imod tilbuddet om undervisning og engagere sig, som de har gjort. Jeg kommer jo med forandringer og nye procedurer, men jeg er generelt blevet meget vel modtaget,” siger Annette Norden og peger på, at det giver en helt anden faglig tilfredsstillelse for den enkelte sygeplejerske at stå med ansvaret selv.

”Når andre laver arbejdet for en, reflektere man ikke over, hvad der sker. Nu hvor man skal til at gøre det selv, får man en bedre forståelse for betydningen af at have et sår, og man lærer også om nyeste behandlingsprincipper. Fx er mange overraskede over, at sår ikke skal have luft. Sår heler faktisk 4-5 gange hurtigere med lufttætte bandager. Det oplever man først, når man står for det selv,” siger hun og opfordrer alle på hospitalet til at deltage i undervisningen og at  få ordnet deres sårskabe, så helheden er i orden til at overtage sårbehandlingen.

Du kan læse mere om sårbehandling i den regionale sårhåndbog på VIP