Sådan undgår du maveonde efter julebuffeten

​​Flæskesteg, and, risalamande, sild og … coli-bakterier? Julebuffeten kan være en fryd for ganen, men den kan også være et kvalmende bekendtskab, hvis hygiejnen ikke er i orden. Overlæge Andreas Munk Petersen giver gode råd til, hvordan du kommer rask og mæt gennem månedens mange julebuffeter.

Julen er ikke bare hjerternes tid – det er også mavernes. Men inden du udsætter din mave for den store julebuffet, giver Andreas Munk Petersen, overlæge på Hvidovre Hospitals Gastroafdeling her nogle råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på, inden du begynder at skovle op på tallerkenen.

Hyppig udskiftning

”Som udgangspunkt, skal man ikke være bange for at spise maden på en buffet,” slår Andreas Munk Petersen fast og tilføjer:
 
”Men hvis I sidder der i mere end tre timer, og maden på buffeten ikke bliver skiftet ud, skal du nok tænke dig om en ekstra gang. Jo længere tid maden står fremme, jo mere stiger risikoen nemlig for, at de bakterier, som uundgåeligt er i noget af maden, formerer sig og gør dig syg. Så hyppig udskiftning af retterne på buffeten er et rigtig godt tegn.”​

En tur i køkkenet ville være ideelt

Overlægen, som er specialist i mave- tarmsygdomme og mikrobiologi, fortæller også, at den suverænt største synder, når det kommer til bakterier på julebuffeten, er manglende hygiejne i køkkenet.
 
”Det sikreste ville være at gå ud i køkkenet og se sig om, inden man spiser – altså se om der er rent, og om kokkene vasker hænder efter toiletbesøg, har sår på fingrene osv. Men det kan man jo sjældent få lov til. Men det kan alligevel være en god ide at se sig lidt omkring. Hvis stedet ser ordentligt ud, og buffeten ikke er alt for rodet og sammenblandet, er det ofte en god indikator,” forklarer overlægen. Han mener også, at man med fordel kan holde lidt øje med de andre buffet-gæster.
 
”Hvis folk går og hoster ned i maden eller tager ting med fingrene, er det selvfølgelig også en kilde til smitte. Det bedste er, hvis der er langskaftede skeer og gafler til at tage maden med.”​

I tvivl, så lad rå grøntsager ligge

Men er der ikke nogen retter som man bare altid skal holde sig fra på buffetbordet? 
 
”Nej. Hvis hygiejnen og tilberedningen er i orden, er der intet at være nervøs for,” er overlægens korte svar.  
 
”Det gælder faktisk stort set alle madvarer. Der kan ganske vist være Listeria i rullepølse og gravad laks, som man har set eksempler på fra tid til anden, men det har ikke noget med buffeten at gøre. Det stammer fra produktionen. Så det er svært at gardere sig imod.”
 
”Andreas Munk Petersen fortæller videre, at grøntsager, som ikke er gennemvarmet, faktisk kan være noget af det værste, når det kommer til bakterier og virus. 
 
”Hvis køkkenhygiejnen ikke er i orden, kan grøntsager, som ikke er varmet ordentligt op, være en kilde til maveonde. Så hvis man er i tvivl om, hvorvidt hygiejnen er i orden, så lad de rå og uopvarmede grøntsager ligge,” lyder rådet fra Andreas Munk Petersen.”

Spis ikke pynten

Noget andet, som overlægen synes, man skal lade ligge på buffeten er pynten – fx strimlede grøntsager eller krydderurter. 
 
”Der var en stor sag i Tyskland for nogle år tilbage, hvor en masse mennesker blev syge af bukkehornsspirer. Der var faktisk en del, der døde. Man skal være påpasselig med at spise fx en dusk persille, bønnespirer eller lignende pynt. For det første ved du ikke, om det er blevet skyllet ordentligt, du ved heller ikke, hvor det stammer fra. Hvis det fx er dyrket i Egypten, kan det være blevet vandet med vand, der er fyldt med coli-bakterier, og det bliver du altså syg af – især hvis de har stået et par timer på en buffet og udviklet sig,” forklarer Andreas Munk Petersen, som dog har et klart og beroligende budskab til de mange danskere, der skal til julefrokost den kommende tid.
 
”Som udgangspunkt skal du ikke være bekymret for at tage for dig af retterne på en julebuffet. Generelt er der større risiko for smitte som følge af det, der sker på dansegulvet eller i kopirummet,” siger han. ​
Redaktør