Rene hænder redder liv

​”Der er mange, der får sig en aha-oplevelse, når de ser deres hænder i lyskassen”. Hygiejnesygeplejerske Suzanne Pollas giver gode råd til hospitalets besøgende om håndhygiejne.

10 % af de patienter, der er indlagt på et hospital i Danmark, bliver smittet med en hospitalsinfektion. Det kan have meget alvorlige konsekvenser for patienter, der i forvejen er svækkede.

Derfor gør Amager og Hvidovre Hospital sammen med de øvrige hospitaler i Region Hovedstaden en ekstra indsats for at få patienter og pårørende til at huske håndvask og hånddesinfektion. God håndhygiejne er den vigtigste faktor til at forhindre kontaktsmitte. Ved hospitalets hovedindgang er besøgende derfor blevet mødt af hygiejnesygeplejersker, der står klar med gode råd til, hvordan de kan undgå at smitte andre eller selv blive smittet.

"Som besøgende på et hospital bliver man jo en del af miljøet, så det er vigtigt at de ved, hvordan de undgår at tage smitte med ind, ligesom de selvfølgelig heller ikke skal risikere at tage smitte med hjem herfra", fortæller Suzanne Pollas, der er hygiejnesygeplejerske i hospitalets Klinisk Mikrobiologiske Afdeling.

En afslørende lyskasse

Med sig har hun en lyskasse, hvor et afslørende uv-lys viser, hvor grundig man har været med håndspritten.

"Der er mange, der får sig en aha-oplevelse, når de ser deres hænder i lyskassen. Den er en rigtig sladrehank, for den viser jo, hvor man ikke har været grundig nok", fortæller Suzanne Pollas.

En af dem er Karin Lundgaard Petersen, som Suzanne Pollas fanger på vej ud af hospitalet.

"Jeg blev overrasket over at se mine hænder i lyskassen. For selvom jeg lige havde både vasket og sprittet hænderne på toilettet og sprittet igen, inden jeg prøvede lyskassen, så kunne jeg se, at de lyste op nogle steder, især ved neglebåndene. Jeg vidste heller ikke, at man skulle gnide med håndsprit så længe. Så det er godt der bliver lavet en indsats som denne".

Patienter og pårørende vil fremover møde håndsprit, pjecer og store pink bannere med budskabet "Rene hænder redder liv" flere steder på hospitalet.

Gode råd til besøgende på hospitalet

Vask eller sprit hænder:

• Når du ankommer til afdelingen
  • Når du forlader en patientstue
  • Når du henter mad eller drikke
  • Før eller efter hjælp til din pårørende
  • Når du har været på toilettet
  • Når du har pudset næse, nyst eller hostet