Overvægtige gravide får hjælp til at holde vægten nede

​Hvidovre Hospital har succes med at give overvægtige gravide råd om kost og motion. Projektet fik hædrende omtale, da regionens Kvalitetspris blev uddelt fredag den 22. maj.​

​Anne Lewinsky er glad for ideen om små skridt, og har ingen ekstra graviditetskilo at slås med. Knap fire måneder efter sønnen Augusts fødsel vejer hun det samme som før graviditeten. Foto: Malene Markussen.

​Der var hædrende omtale til Hvidovre Hospitals projekt for overvægtige gravide, da projektet var blandt de fem nominerede, som var med i opløbet om Region Hovedstadens Kvalitetspris. Prisen blev uddelt fredag den 22. maj 2015.

Små skridt

Det kan være skadeligt at tage for meget på under graviditeten, særligt hvis kvinden er overvægtig i forvejen. Blandt andet fordi risikoen for akutte kejsersnit og andre indgreb under fødslen stiger.

Men projektet på Hvidovre Hospital har nu vist, at cirklen kan brydes. Rådgivning om kost og motion efter metoden "Små skridt" har betydet, at de gravide i projektet i gennemsnit har taget 8,6 kg. på i løbet af deres graviditet, knap tre kg. mindre end det normale gennemsnit.

Rådgivningen foregår hos jordemoder og diætist Annette Weisleder. Hun lægger stor vægt på, at vejledingen netop handler om små skridt, ikke om at lave helt om på den gravides hverdag.

"Første gang de kommer, hører jeg, hvad de spiser. Men de får ikke en kostplan af mig. Jeg tager i stedet udgangspunkt i deres eksisterende vaner og bygger på derfra. Det kan f.eks. handle om at udskifte sødmælk med minimælk eller spise flere små måltider i løbet af dagen i stedet for to meget store. Det er ikke alle der er klar over, hvor stor betydning det kan have", fortæller Annette Weisleder.

11.000 skridt

Hun giver også de gravide gode råd om motion. Alle projektets deltagere har fået en skridttæller og et registreringsskema, så de kan føre regnskab med, hvor mange skridt de tilbagelægger. Anbefalingen er 11.000 skridt om dagen.

"Hvis man næsten ikke rører sig, er der langt op til 11.000 skridt. Så skal man måske starte med mindre. Det vigtige er, at man får gjort noget. Jeg har hele tiden den positive tilgang og beder dem fortælle om det, der er gået godt siden sidst, frem for at høre om det, de ikke har fået gjort", siger det fra Annette Weisleder, som gør god brug af sin erfaring som jordemoder, når hun vejleder de gravide.

"Under en fødsel skal jeg jo afkode kvindens ressourcer og vurdere, hvor hendes stærke og svage sider er. Det bruger jeg også i vejledningen", siger hun.

En tankemæssig omvæltning

En af dem der har deltaget i projektet er 38-årige Anne Lewinsky fra Valby.

"Jeg har fået en masse gode råd og forslag til små ændringer i dagligdagen. Det gør det lettere ikke at tage det dårlige valg. For eksempel tænker jeg nu, hvornår jeg kan gå frem for at tage bussen.  Så det det med at tænke i små skridt er i virkeligheden en omvæltning rent tankemæssigt", lyder det fra Anne Lewinsky, som har taget omkring 8 kilo på i sin graviditet.

Et godt tidspunkt

Graviditetsperioden har, ifølge Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge i Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, vist sig at være et godt tidspunkt for en indsats for de svært overvægtige gravide.

"Vi kan se, at præcis i graviditeten er motivationen til stede, for nu skal der ske noget nyt i deres liv. Vi har fået gladere kvinder, der er mere motiverede. Samtidig har vi færre kejsersnit, færre tilfælde af svangerskabsforgiftning og flere ukomplicerede graviditeter. Og det er alt i alt endt med sundere børn", siger Charlotte Wilken-Jensen.

Hun vurderer, at man med projektet kan undgå omkring 100-150 kejsersnit og indlæggelser per år. Det giver en besparelse for hospitalet på 3,5-4 millioner kroner om året.​​

Om projektet

605 gravide med et BMI på over 30 har gennem deres graviditet fået råd om kost og motion af en diætist på Hvidovre Hospital. Metoden, som de gravide bliver rådgivet efter, hedder "Små skridt".  Deltagerne har i gennemsnit taget 8,6 kg. på i graviditeten, knap tre kg. mindre end det normale gennemsnit.

Projektet har også vist, at nålen på vægten har svinget den rigtige vej efter fødslen. Mødrene vejede i gennemsnit 6,5 kilo mindre end før, de blev gravide.

Efter fødslen følger kommunen op på programmet. Kvinderne får hjælp af en sundhedsplejerske og en kostvejleder til at holde fast på de gode vaner i tiden efter fødslen.

Projektet har kørt siden 2012 og fortsætter frem til udgangen af 2015.