​​

Operationssygeplejersker med robotcertifikat

​”Det er ret fedt”, siger Ann-Louise Lange og Rikke Bork om jobbet som operationssygeplejerske. De har netop fået robotcertifikat – som de to eneste sygeplejersker i Norden.​

Vent...

”Skalpel. Sutur. Saks.” Operationssygeplejersken rækker kirurgen hvert instrument timet med stor præcision. Sådan ser det ofte ud på film og måske også i manges forestilling om, hvad en operationssygeplejerske egentlig laver. Men sådan er virkeligheden ikke. I hvert fald ikke hvis du spørger sygeplejerskerne på ortopædkirurgisk operationsgang, Ann-Louise Lange og Rikke Bork.

”Du kender operationen lige så godt som kirurgen, så du ved præcis, hvornår kirurgerne skal bruge bestemte instrumenter. Du er altid lige et skridt foran, så de behøver faktisk ikke at bede dig om dem,” siger Ann-Louise Lange. De to operationssygeplejersker har været på operationsgangen siden 2010 og 2015 og er som de eneste to sygeplejersker i Norden blevet certificeret til en særlig operationsrobot til knæoperationer.

Skarpt klinisk blik

At man som sygeplejerske har en særlig plads på operationsstuen, er de to kolleger ikke i tvivl om:

”Som operationssygeplejerske har du et klinisk blik, som er udviklet gennem din uddannelse og måske erfaring fra sengeafsnit. Du har overblikket over, hvad der sker omkring dig og en fornemmelse for hele situationen,” siger Rikke Bork. Ann-Louise Lange er helt enig og nævner et eksempel på helhedsforståelsen:

”Du har fx fokus på lejring, fordi du ved, at der kan opstå skader på patienten, hvis lejringen ikke er i orden. Som operationssygeplejerske har du altid hele mennesket på lejet i fokus og ikke kun dét ben, der stikker ud under afdækningen,” forklarer hun.

For nylig blev de to operationssygeplejersker udpeget til at blive certificeret i robotkirurgi. På ortopædkirurgisk operationsgang har de en Rosa Robot, som bruges til knækirurgi, hvor den sikrer en meget præcis markering af det kirurgiske snit. Tre ortopædkirurger skulle certificeres i robotteknikken, men for professor Anders Troelsen var det altafgørende, at to af sygeplejerskerne også blev certificeret. Det handler om teamwork på operationsstuen, og det har stor betydning for flowet.

”Der er altid nyt at lære”

”For os var det et skulderklap – at vi blev prikket til og spurgt. Certificeringen foregik i Schweiz, og da vi ankom, blev vi mødt både med forundring og benovelse over, at vi var sygeplejersker, der skulle certificeres,” fortæller Ann-Louise og pointerer:

”Vi er jo de første sygeplejersker i Norden, der er blevet certificeret til Rosa Robot.”

Udover certifikatet til Rosa Robot har de også ansvaret for, at de materialer, som de bruger til den robotassisterede kirurgi, også er bestilt, ligesom de er ansvarlige for at oplære kolleger i at håndtere robotten. Og at få det ansvar som operationssygeplejersker giver både arbejdsglæde og motivation.

”Det er stort at få mulighed for hele tiden at udvikle sin faglighed på den måde,” er begge operationssygeplejersker enige om. At de har arbejdet på operationsgangen i så mange år, vidner også om en vis arbejdsglæde.

”Vi har et godt samspil med vores kolleger på operationsstuen – og der er hele tiden nye ting at lære,” siger Rikke Bork.​Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor