Nyt fra forskningen: Mel, blodsukker og sclerose

​​Beriget mel redder fostre, et bedre kig ind i sclerose-hjernen og sammenhængen mellem rygning og type-2 diabetes. Det er nogle af de spændende forskningprojekter, som er i gang på Amager og Hvidovre Hospital. Læs mere om dem her.

Beriget mel giver færre fosterskader

Gravide spiser ikke nok af B-vitaminet folinsyre eller gør det for sent. Det giver skader hos cirka 70 fostre om året, nogle i form af en abort, mens andre børn fødes med rygmarvsbrok og misdannelser. Nu foreslår to læger, Katrine Friberg og Finn Stener Jørgensen fra hhv. Herlev og Hvidovre Hospital, at mel eller morgenmadsprodukter bør beriges med vitaminet, ligesom det allerede i dag sker i bl.a. USA og Canada.

Et kig ind i hjernen

Tim Dyrby fra Hvidovre Hospital udvikler nye MR-teknikker, så man kan få et langt mere nøjagtigt billede af hjernen hos mennesker med sclerose, end det er muligt i dag.

Rygeophør kan påvirke blodsukkeret i negativ retning

Man ved, at rygere har en øget risiko for at få type 2-diabetes. På den baggrund kunne man godt tro, at et rygeophør så ville mindske risikoen, men enkelte mindre studier tyder på, at dette ikke er tilfældet.