Ny scanner på Hvidovre Hospital kan se ind i hjernen, når vi tænker og føler

​Danmarks kraftigste MR-scanner, som tirsdag blev taget i brug på Hvidovre Hospital, kan afsløre ændringer i hjernen ved alvorlige sygdomme.

​Den nye 7-tesla skanner i MR Afdelingen skaber et magnetfelt ca. 140.000 gange stærkere end jordens eget. Foto: Philips.

Mere information og afgørende viden om alvorlige hjernesygdomme som skizofreni, Parkinson, sclerose og epilepsi til gavn for patienterne.

Det er, hvad MR-scanneren skal bidrage til ved hjælp af sin store magnet med en såkaldt feltstyrke på 7 tesla - den eneste af sin kaliber i Danmark.

Kan vise tanker
Feltstyrken på 7 tesla svarer til cirka 140.000 gange jordens magnetfelt. Det er mere end dobbelt så kraftigt som andre scannere i Danmark og giver nye muligheder for at afdække strukturer og funktioner i kroppens indre med en hidtil uset detaljerigdom.

Faktisk er scanneren så kraftig og følsom, at man kan lave øjebliksbilleder af tankeaktivitet i hjernen. Det giver mulighed for at studere hjerneprocesser som eksempelvis hukommelse og læring.

"Vi kan 'se', når hjernen arbejder og hvilke områder af hjernen, der gør arbejdet. Derfor kan vi følge med, når hjernen føler, tænker eller regner. Der er tale om en enestående maskine, som tilfører Hvidovre Hospital og de danske samarbejdspartnere i det nationale 7 tesla MR-projekt en helt ny dimension indenfor MR-forskning," siger professor og forskningschef Hartwig Roman Siebner.

Han sammenlignede i sin indvielsestale den nye scanner med den første tur på cykel, i bil eller med fly, som også åbnede verden op for nye opdagelser. Og han glæder sig til de rejser ind i menneskekroppen, som den nye scanner kan invitere på.

Professor Hartwig Siebner taler ved indvielsen af den nye 7 tesla scanner.

Nationalt projekt

Den kraftige magnet giver forbedrede undersøgelser generelt, men giver specielt bonus i forbindelse med hjernescanninger, hvor struktur og funktion kan måles med meget højt præcision. Det gælder også for stofskifte undersøgelser, hvor man måler på vigtige biokemiske processer.

Den højteknologisk avancerede scanner, som netop er blevet indviet, er placeret på Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR), som har til huse på Hvidovre Hospital.

Scanneren er en national forskningsressource. Den kan ikke bruges i det daglige kliniske arbejde på Hvidovre Hospital, men er kun til forskning - til gavn for forskere fra hele landet og udlandet.

Om 7 tesla scanneren

Feltstyrken på 7 tesla, svarende til cirka 140.000 gange jordens magnetfelt, er mere end en fordobling i forhold til hospitalernes hidtil kraftigste skannere.

Den er ikke CE-certificeret, hvilket betyder, at den ikke kan bruges i det daglige kliniske arbejde på hospitalet, men kun til forskningsbrug.

Virkeliggørelsen af det nationale projekt er blevet til efter fondsdonationer fra John og Birthe Meyer Fonden på 38,6 millioner kroner og Styrelsen for Forskning og Innovations infrastrukturmidler på 27,4 millioner kroner.

Scanneren er leveret af Philips og indviet den 24. februar 2015.​​