Ny professor: Flere patienter med ondt i bevægeapparatet skal træne - men de skal gøre det rigtigt

​Kristian Thorborg vil som ny professor i Ortopædkirurgisk Afdeling optimere screeningen og den ikke-kirurgiske behandling af smerter i bevægeapparatet.

​Godt 5.000 patienter bliver hvert år undersøgt for skader og smerter i muskler, sener og led på Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Inden da har mange af dem "cyklet ufokuseret rundt i systemet," som ny professor i afdelingen, Kristian Thorborg, formulerer det.

Men det skal stoppes, og patienterne skal have den rigtige træning - uanset om de begynder deres forløb hos den praktiserende læge eller på hospitalet.

"Vi får en del patienter i ambulatoriet, som ikke opfylder kravene for, hvad de bør have gennemgået af træning, inden de bliver henvist til os. De kommer via egen læge og har været sendt rundt i systemet, og så ender de nogle gange her. Det betyder dog ikke, at de skal opereres. Mange skal hellere træne," siger Kristian Thorborg.

Ikke bare træning, men den rigtige træning

Kristian Thorborg er fysioterapeut og har i mange år forsket i forebyggelse, diagnostik og behandling af skader og smerter i muskler, sener og led. Han vil nu sammen med ortopædkirurgerne sikre forskning, som kan føre til en klar screening og diagnosticering samt en fokuseret behandling, uanset om det gælder operation eller træning.

"Det virker ofte godt at træne, også i mange tilfælde så godt at man kan undgå  at blive opereret, og min opgave bliver især at optimere den ikke-kirurgiske tilgang. Det betyder, at vi skal screene patienterne rigtigt fra starten, og at vi vil udvikle standarder for træningen og sikre gode tværfaglige forløb, fordi patienterne skal tilbage til behandling i kommunen," fortæller Kristian Thorborg.

Han forsker især i at målrette den rigtige behandling til den enkelte patient, og hans forskning som professor vil ud over at involvere kommunerne også involvere kirurgerne og de praktiserende læger, som er vigtige samarbejdspartnere.

Men er det ikke kedeligt at træne?

Mange, der er har fået ordineret træning, går ofte i stå, når smerterne bliver færre, fordi de synes, det er kedeligt at træne. De får så ofte smerter igen, når de ikke holder træningen ved lige.

"Det er langtfra alle, der trives med fx at skulle ned i fitnesscenter, men så kan man lave simple øvelser derhjemme. Vi arbejder med at kunne tilbyde individualiseret træning, der tager udgangspunkt i det, vi ved virker. Så vi har en kæmperolle i at uddanne patienter og koordinere med kommuner og praksis," fortæller Kristian Thorborg.

Et naturligt skridt mod den rigtige behandling

Sammen med professor og ortopædisk kirurg Per Hölmich, som han nu bor dør om dør med i ambulatoriet, vil han sætte gang i forskning med udgangspunkt i de patienter, der kommer i ambulatoriet. For Per Hölmich er det en gevinst at få Kristian Thorborg ombord.

"Jeg har altid interesseret mig for ikke-operativ behandling og har arbejdet sammen med Kristian i mange år. Ansættelsen af Kristian som professor er et naturligt skridt hen imod af bruge fysioterapien rigtigt som behandling og at udvikle både behandlingen og standarder for den, og det er Kristian den helt rigtige til".

Antal patienter:

Der er årligt 5000-5400 patienter igennem Artroskopisk Centers Ambulatorium i Ortopædkirugisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Ca. 1700- 1800 af disse patienter opereres , og 3/4 af disse er knæ- og skulderoperationer.