Ny patientuddannelse bryder med tabu

​200.000 danskere lider af svær afføringsinkontinens. En ny patientuddannelse på Hvidovre Hospital gør op med tabuet omkring lidelsen og hjælper med til at løse problemet.

Kender du en der lider af afføringsinkontinens? Mange vil nok svare nej, men faktisk lider 200.000 danskere, her flest kvinder,,af en svær grad af lidelsen. Afføringsinkontinens er bare så tabubelagt, at det er de færreste, der vil fortælle deres kolleger, venner og familie om det.

Det handler om livskvalitet

På en ny patientuddannelse for kvinder med afføringsinkontinens på Hvidovre Hospital bryder man med tabuet, får lidelsen frem i lyset og lærer kvinderne om forskellige måder at behandle og forebygge den. På uddannelsen mødes kvinderne i hold på 15 og bliver undervist i tarmens fysiologi og anatomi. De lærer forskellige øvelser for fx bækkenbunden, som kan hjælpe mod deres lidelse, og hører om de forskellige former for medicin, kost og kirurgi, som kan gøre, at de får det bedre.

"Disse kvinders livskvalitet er stærkt forringet på grund af deres lidelse."
Michael Sørensen, overlæge

Ifølge Michael Sørensen, som er overlæge på Hvidovre Hospitals Gastroenhed og en af mændene bag uddannelsen, findes der mange grader af afføringsinkontinens, men for de fleste af de kvinder, som kommer til patientuddannelsen, er graden så svær, at det har massiv negativ indflydelse på deres liv.

”Det handler i bund og grund om livskvalitet. Disse kvinders livskvalitet er stærkt forringet på grund af deres lidelse. Mange af dem tør ikke foretage sig noget, fordi de er bange for, at de ikke kan holde sig, og at det begynder at lugte,” forklarer Michael Sørensen og fortæller videre, at hospitalets nye uddannelse allerede har gjort en stor forskel for rigtig mange kvinder – kvinder som sandsynligvis ikke ellers ville være blevet hjulpet.

Uddannelsen gør en forskel

”Indtil videre har vi haft 55 patienter igennem uddannelsen, Mere end halvdelen har fået løst så stor en del af deres problem, at de ikke længere kræver behandling. Det kan fx være ved at spise flere fibre, ved at tage stikpiller, som tømmer tarmen, eller stikpiller som stopper afføringen,” siger Michael Sørensen og fortsætter:

”Det er forskelligt, hvad der virker bedst for den enkelte, men der er et enormt potentiale for at forbedre livet for rigtig mange kvinder. Vi ser cirka 300 nye patienter om året, men det er kun en ganske lille del af de mange, mange kvinder, som faktisk døjer med inkontinens. Resten kommer ikke i behandling, men går rundt med symptomerne. Der er desværre en stor barriere – både hos patienterne og hos de praktiserende læger for at tale om det. Det er et ekstremt tabubelagt område”.

Mødet med ligesindede

Netop bruddet med tabuet er en af de ting, som kvinderne er begejstrede for ved patientuddannelsen. Ifølge Louise Ryttergaard, som er projektkoordinator på uddannelsen, er stort set alle kvinderne nemlig glade for at få lov til at tale om deres lidelse med ligesindede.

"Det er kvinder i alle aldre og fra alle samfundslag som lider af afføringsinkontinens, men deres følelser er stort set de samme."
Louise Ryttergaard, projektkoordinator

”Det betyder meget for dem, at tale med andre, som har de samme lidelser. De har også stor gavn af hinandens erfaringer og af at høre, hvad der virker for de andre, og hvad der ikke virker,” forklarer hun.

Med på uddannelsen er også såkaldte patientrepræsentanter, som også selv lider af inkontinens, og derfor kan tale med om de mange hverdagsproblemer og dilemmaer på en helt anden måde end fx en læge kan.

”Kvinderne hører, at de tanker og bekymringer, de går rundt med, er helt normale. Det er kvinder i alle aldre og fra alle samfundslag som lider af afføringsinkontinens, men deres følelser er stort set de samme. Det hjælper dem at få talt det igennem og mange er faktisk overraskede over, hvor lidt der egentlig skal til, for at forbedre deres situation.”