Ny forskning: Fostre og fødselsforløb påvirkes ikke af coronasmitte

​Gravide og deres partnere skal ikke bekymre sig om komplikationer under fødslen eller hos den nyfødte baby, hvis de selv har været coronasmittede. Det viser ny forskning fra Hvidovre Hospital.

​Da coronaen begyndte at inficere Danmark i foråret, skabte det bekymring hos gravide og deres partnere. For hvad ville der ske med fødslen og ikke mindst den nyfødte, hvis kvinden eller partneren havde været smittet med corona under graviditeten?

Nu konkluderer forskere på Danmarks største fødeafdeling på Hvidovre Hospital, at tidligere smitte med coronavirus hos den gravide eller partneren ikke er forbundet med komplikationer under fødslen eller hos den nyfødte.

Studiet med professor Henriette Svarre Nielsen som forskningsansvarlig er det første i verden, hvor forskere har undersøgt hele trioen af mor, partner og baby, og studiet er netop publiceret i det anerkendte amerikanske obstetriske tidsskrift "Obstetrics and Gynecology".

Kan berolige kommende forældre

Forskerne indsamlede fra april til juli 2020 blodprøver fra 1313 fødende kvinder og 1188 partnere samt navlesnorsblod fra 1206 nyfødte for at lede efter spor på corona-antistoffer som tegn på tidligere smitte med coronavirus. Dette sammenholdt de herefter med fødselsforløbet og de nyfødtes helbred.

"Vi var interesserede i at se, hvor smitsom corona er i familierne, og om det har betydning for fødslen og det nyfødte barn. Derfor er det en rigtig god milepæl, at vi nu kan vi gå ud og berolige deltagerne i projektet og andre kommende forældrepar. Vi forsker jo for patienternes skyld, så vi er meget glade for, at vi nu kan præsentere resultaterne," siger læge og ph.d-studerende, Pia Egerup, som er hovedforfatter på studiet.

De nyfødte har sandsynligvis ikke været syge i mors mave

En anden vigtig konklusion i studiet er, at de nyfødte, hvis navlesnorsblod indeholdt antistoffer mod coronavirus, sandsynligvis ikke har været syge inde i deres mors mave. Resultaterne tyder på, at den type antistoffer, der er fundet i de nyfødte med antistoffer, er den type, der overføres fra mor til barn gennem moderkagen.

"De nyfødte har derfor sandsynligvis ikke selv været syge. Selvom vi ikke kan udelukke, at fostret har været smittet, er vores resultater beroligende," forklarer professor Henriette Svarre Nielsen.

På trods af de beroligende resultater påpeger forskerne, at studiet er begrænset af det meget lave antal smittede i forårsmånederne, og at det er udført på danskere, der har adgang til sundhedsydelser. Det er derfor ikke sikkert, man ville finde det samme i de områder, der har været hårdest ramt af corona-virus.

Fører nu til mere forskning

Der bliver ikke meget tid til fejring af resultaterne, fordi forskerne allerede er i gang med at få yderligere forskning op at stå, født af det gode resultat.

De vil eksempelvis følge op på nogle af de deltagere, der testede positive, i tiden efter fødslen for at se, hvordan andelen af antistoffer over tid udvikler sig i kroppen, og de vil undersøge forekomsten af antistoffer i modermælken. En del af studierne foregår i samarbejde med Harvard University og kan i sidste ende forhåbentlig medvirke til en vaccinestrategi.

Mere om studiet

Forskningsprojektet PREGCO, som dette studie er en del af, er finansieret af regeringens forskningspulje til COVID-19 relateret forskning med 5,8 millioner kroner. Studiet er et samarbejde mellem flere afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital og foregår under ansvar af professor og overlæge Henriette Svarre Nielsen.

Deltagende afdelinger er:
  • Gynækologisk Obstetrisk afdeling
  • Klinisk Biokemisk afdeling
  • Mikrobiologisk afdeling
  • Patologisk afdeling
Se information til deltagerne om studiet her: https://www.hvidovrehospital.dk/afdelinger-og-klinikker/foedeomraadet/om-afdelingen/forskning/Sider/PREGCO-forskning-i-COVID-19-og-graviditet.aspx