Ny coronamutation: Klinisk Mikrobiologisk Afdeling snart klar til at analysere

​Tester danskerne også positiv for den frygtede, 'engelske' variant? Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital er sidst på ugen klar til at analysere for den engelske mutation.

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling er ved at lægge sidste hånd på teknikken, så afdelingen kan begynde at analysere positive coronaprøver for den mutation, der er kendt som den engelske coronavirus eller B.1.1.7.

Mutationen er 50-70 procent mere smitsom end den almindelige coronavirus, og derfor er det essentielt at få den inddæmmet, så hospitalsvæsnet ikke bliver lige så belastet som i England.

"PCR-metoden, der kan påvise den nye såkaldte engelske variant, afprøves lige nu. Vi forventer at være i drift sidst på ugen," fortæller ledende bioanalytiker i Klinisk Mikrobilogisk Afdeling, Susanne Pedersen om arbejdet. "Det er pivgodt gået, og vi har sat alle sejl til."

Svar på højst et døgn

PCR-test (test, der påviser arvemateriale i prøven, red.) er hidtil brugt til at fastslå, om patientens prøve rummer coronavirus. Den bliver fremover suppleret med en ekstra lignende PCR-test, der målrettet sporer den engelske variant. Dernæst kommer den fulde genanalyse, man efterfølgende laver, forklarer Christian Østergaard Andersen, som ledende overlæge i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

"Vi har svar på PCR-testen inden for timer eller maksimalt en dag. Aftalen er, at man nu igangsætter denne specifikke PCR-test ved de positive prøver. Dem kan Styrelsen for Patientsikkerhed så gå videre med med henblik på opsporing af smittede," siger Christian Østergaard Andersen.

Derudover laver afdelingen en mere dybdegående analyse for at følge udviklingen over tid.

"Og vi bruger den også til lokal smitteopsporing. Vores ambition er, at den også skal være klar på nogle dage," siger Christian Østergaard Andersen. Lige i øjeblikket tager den fulde genanalyse, også kaldet en 'genom-sekventering', omkring en uges tid.

300-400 analyser om ugen

Susanne Pedersen vurderer, at afdelingen skal analysere 300-400 coronapositive prøver om ugen.

"Det er en ny opgave for os, som vil kræve både nyt apparatur, flere stillinger og en ændring for de bioanalytikere, der arbejder med sekventeringen. I dag er det en vagtfri funktion, men med så mange prøver, vil de muligvis også skulle indgå i vagter," siger Susanne Pedersen.