Nobelprisen i medicin 2020 trækker tråde til Hvidovre Hospital

​Nobelprisen i medicin går i år til tre forskere for deres opdagelse af hepatitis C-virusset. Professor og overlæge Jens Bukh fra Hvidovre Hospital fortæller om sit samarbejde med prismodtagerne.

Vent...

Professor og overlæge Jens Bukh, der leder forskningsgruppen Copenhagen Hepatitis C Program (CO-HEP) på Infektionsmedicinsk Afdeling på HVH, har i flere årtier arbejdet tæt sammen med de tre prismodtagere af dette års nobelpris i medicin. De tre prismodtagere Harvey J. Alter, Michael Houghton og Charles M. Rice får prisen for at opdage hepatitis C-virusset.

"Indtil 1989, var der ingen konkret viden om virusset og ingen behandling," fortæller Jens Bukh. "Fra 2014 har man imidlertid kunnet helbrede sygdommen med en enkelt pille om dagen i 8-12 uger, så inden for dette forskningsfelt er der virkelig sket landvindinger," understreger Jens Bukh.

Det var Harvey Alter, der i 1975 beskrev fundet af den på det tidspunkt ukendte virus, og i 1989 publicerede Michael Houghton en banebrydende artikel, hvori han redegjorde for, at det dødelige virus var en ond bror til de allerede kendte vira hepatitis A og B – og døbte det hepatitis C. Charles M. Rice kortlagde efterfølgende vigtige aspekter af virussets livscyklus, hvilket var afgørende for udviklingen af nye medikamenter mod hepatitis C.

Tæt samarbejde om hepatitis C-forskning

På det tidspunkt var Jens Bukh ansat som ung læge på Hvidovre Hospital, og han begyndte at identificere hepatitis C hos danske leversyge patienter. Senere samarbejdede Jens Bukh med Harvey Alter på National Institutes of Health i Maryland, USA, hvor de studerede patientkohorter for at finde ud af, hvordan virusset opførte sig i patienter, der havde været smittet længe.

Også Michael Houghton har Jens Bukh samarbejdet med for at udvikle en hepatitis C-vaccine, og sammen med Charles Rice har Jens Bukh i dyremodeller fundet nye systemer til at udvikle vaccinen i. Det var desuden Charles Rice, der faciliterede en af Jens Bukhs medarbejdere, Troels Scheels, Postdoc-studier på Rockefeller University i New York.

"70 mio. mennesker på verdensplan er inficeret med hepatitis C-virus, og af dem er 10-20.000 danskere. Det er mit håb, at Nobelprisen kan give interessen for at udvikle en vaccine imod hepatitis C et kæmpe løft, så vi i fremtiden kan undgå, at virusset som i dag dræber en halv mio. mennesker om året," pointerer Jens Bukh.

> Læs mere om prismodtagerne på Nobelprisens hjemmeside her.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor