Bank bank. ”Undskyld, må jeg forstyrre et øjeblik?”
Det er tirsdag formiddag, og ledende oversygeplejerske fra Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling, Tina Holm Nielsen, har – iført røde træsko og ”lederkasket” – begivet sig ud på afdelingens stuer for at snakke med patienter og pårørende.
Set og hørt
Én gang om ugen går hun nemlig en såkaldt lederrunde – noget som siden 1. august 2014 har været fast del af den ugentlige rutine på afdelingen – både for oversygeplejersken og afdelingssygeplejerskerne i Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling. Og besøget fra afdelingens øverste leder er noget, som vækker opsigt blandt patienter og pårørende.
”Det var rigtig godt. Jeg fik sagt det, jeg ville, og ligeså vigtigt: Jeg føler, at jeg er blevet set og hørt,” fortæller indlagte Lisbeth, da hun har haft besøg af Tina Holm Nielsen.
En ugentlig øjenåbner
Lederrunderne går kort fortalt ud på, at afdelingens leder går på små 5-10-minutters visitter blandt patienter og pårørende og tager en snak med hver enkelt om, hvordan deres forløb på hospitalet har været. Hvad der har været godt, hvad der har været dårligt, og hvad der kan forbedres. Og det er ikke kun patienterne, som får noget ud af runderne. For Tina Holm er hver tirsdag en lille øjenåbner.
”Jeg får en meget bedre føling med afdelingen. Og det giver mulighed for at udvikle og organisere sig efter patienternes behov og ønsker,” forklarer Tina Holm Nielsen.
”Man bliver ofte opmærksom på ting, som man ikke havde tænkt på før. Fx var der en patient, som gerne ville have mørklægningsgardiner på stuen. Det var en lille ting, som vi aldrig havde tænkt på selv, men det gjorde en stor forskel for hende.”
Den rette person
Jesper er pårørende og nybagt far og har også haft besøg af Tina Holm Nielsen. For ham og hans hustru betød det meget, at det var lederen selv, som trådte ind ad døren.
”Det giver god ro, at det er lederen af afdelingen, som kommer på besøg,” fortæller Jesper.
”Vi stillede en masse spørgsmål og fik fortalt om vores forløb. Og så er det jo betryggende at vide, at hun har autoriteten til at lave de nødvendige ændringer, hvis der er behov for det.”
Både det gode og det dårlige
Der er generelt en masse anerkendelse af opholdet og personalet, men selvfølgelig er der også nogle, der ikke er helt tilfredse. Det er ikke altid, at Tina Holm Nielsen kan hjælpe patienterne med deres ønsker, men det er stadig vigtigt at lytte og forholde sig åbent til det de siger.
”Man kan ikke altid tage utilfredsheden fra dem, men man kan sørge for, at de går fra afdelingen med følelsen af, at der er nogen, som tager deres frustrationer alvorligt og med en tilfredshed over at være blevet hørt,” siger Tina Holm Nielsen, som også fortæller, at hun ikke kun bruger lederrunderne til at forsøge at rette op på de ting, der ikke er gået godt – tværtimod. Hun fokuserer nemlig i høj grad også på at fremhæve og udpege de ting, som er gået godt.
”Det er ikke et kontrolværktøj, hvor jeg skal ud og finde fejl og skælde ud. Det handler mere om at anerkende dem, der gør det godt. Jeg går jo lederrunder, fordi jeg vil høre patienternes oplevelser og få ind under huden, hvordan afdelingen virker,” forklarer Tina Holm Nielsen og slutter:
”Som leder hører man oftest fra de utilfredse patienter i form af fx klager. Det kan godt skabe et indtryk af, at der er mange flere utilfredse patienter, end der egentlig er. På lederrunden får man et mere nuanceret billede af afdelingen og også alt det positive og anerkendende. Langt de fleste patienter oplever jo heldigvis stor tilfredshed. Det vokser man også af som leder og bliver motiveret til at fortsætte arbejdet.”