"Når jeg tænkte på ham, var det ikke synd for mig mere"

​I dag er det fire år siden, konflikten i Yemen eskalerede. Afdelingslæge Søren Mehl Knudsen har arbejdet i landet, hvor han udviklede sig fagligt og fik et bredere perspektiv.

​"Yemen er et voldssamfund. Mange våben, et stort forbrug af stoffer og massiv fattigdom er en tikkende bombe, som konstant udløser konflikter," fortæller afdelingslæge i Anæstesiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Søren Mehl Knudsen.

For halvandet år siden tilbragte han syv uger på et hospital ved Aden i det tidligere Sydyemen som udsendt for Læger uden grænser, og her var skaderne nogle ganske andre end dem, han dagligt møder på HVH.

"Det var skudsår og biluheld. Skudsår i brystkassen, maven, armene og benene og dermed en masse karkirurgi. Det var primært civile og så folk fra fronten, som ikke var så hårdt sårede, at de godt kunne nå over til os," fortæller han. På det tidspunkt foregik krigen mest ved byen Taizz længere vestpå.

Erfarne i traumer

Tidligere gik fronten bogstaveligt talt igennem hospitalet med houthierne på en den ene side og de nuværende oprørstropper på den anden. Det betød, at hospitalets læger fik stor erfaring i traumer.

"Folk kom og afleverede syge og sårede, vi havde fire senge med op til otte patienter, og der var meget larm og ballade. Mine yemenistiske kolleger var meget dygtige til det. For mig var det en helt anden verden medicinsk. Vi skulle stabilisere, intubere, give blod og operere dem," fortæller Søren Mehl Knudsen.

Udvikler sig fagligt

Når man arbejder i en krigszone, får man derfor en stor faglig udvikling med hjem i bagagen, mener Søren Mehl Knudsen. Han var bagvagt for intensiv og for anæstesien, som kunne ringe til ham hele døgnet, og så havde han sine vagter.

"Det var svært at få folk ud af Yemen til behandling et andet sted, så vi var jævnligt nødt til at slutte behandlingen. De lokale læger brugte mig til det, for så undgik de problemer. Jeg skulle jo afsted igen. Det er altså noget ganske andet end herhjemme, hvor vi altid kan køre patienter på Riget," siger Søren Mehl Knudsen.

Hurtig tilvænning

Selv om han landede midt i borgerkrigen fra rolige Vestegnen, krævede det ikke den store tilvænning:

"Det bliver meget hurtigt normalt med hverdagen der. Sådan er det bare. Jeg havde lige lidt i starten, fordi jeg ankom midt i ramadanen, så alt arbejde foregik om natten, og jeg havde diarré og feber, så jeg havde ret ondt at mig selv," fortæller Søren Mehl Knudsen.

Det ændrede sig dog hurtigt, da han mødte Khaled, en psykisk syg og skizofren lokal mand, som havde fået sprængt benene af af en vejbombe.

"Jeg tænkte meget på, hvordan sådan en mand skal klare sig bagefter. Når jeg tænkte på ham, så var det ikke synd for mig mere," fortæller Søren Mehl Knudsen.

Tag afsted

Søren Mehl Knudsen vil opfordre alle kolleger til at tage ud og arbejde i krigshærgede zoner.

"Man skal ud og se steder, hvor man har det dårligere end i Danmark. Jeg er jo selv med til at debattere alle mulige emner her i Danmark, men nogle gange er vores problemer bare ikke særligt store. Sådan et ophold giver perspektiv og faglighed, og man skal ikke være bange, jeg har aldrig følt mig truet på livet," fortæller Søren Mehl Knudsen, som dog også nyder sin hverdag i Danmark igen.

"Det var dejligt at komme hjem. Der er så fantastisk i det her land, og jeg sætter mere pris på min tilværelse. Nu skal jeg være her i Danmark nogle år, men så vil jeg nok også gerne ud igen," slutter han.