Musikpuder beroliger patienter med delir

Puder med blid musik og naturlyde som bølgeskvulp og vindens susen skal hjælpe patienter med delir. Puderne bliver i øjeblikket afprøvet i Hjertemedicinsk Afdeling.

Vent...
Sygeplejerske Maria Toft oplever, at patiener med delir bliver mere rolige, når de bruger musikpuden.


De uvante omgivelser på hospitalet og alarmer og udstyr, der bimler og bamler, kan gøre det svært for indlagte patienter at slappe af og falde i søvn. Særligt patienter, som er ramt af delir – en akut forvirringstilstand i hjernen – kan have problemer med at finde roen. Men nu har personalet i Hjertemedicinsk Sengeafsnit på Amager og Hvidovre Hospital et nyt middel at ty til.

I øjeblikket tester de nemlig fire MusiCure-hovedpuder, der – foruden at være ergonomisk korrekte, selvfølgelig – har indbyggede højttalere og en mp3-afspiller med et særligt tilpasset musikprogram komponeret specifikt med det formål at virke afstressende, beroligende og fysisk afslappende.

"Det er blide og meget behagelige naturlyde. Tænk Enya, men uden sang," forklarer Lea Baunegaard Hvidberg, der er klinisk sygeplejespecialist og har været med til at sætte projektet i gang. Studier har nemlig vist, at musikterapi kan mindske bl.a. stress, angst og søvnproblemer.


Positive takter

Afprøvningen er stadig i sin spæde opstart, men de foreløbige erfaringer er gode, fortæller sygeplejerske Maria Toft, som er nøgleperson for delir på Hjertemedicinsk Afsnit på Hvidovre Hospital:

"Jeg er glad for puderne, for jeg oplever, at de virker, og jeg kan mærke, at patienterne bliver mere rolige og sover mere. De lader sig ikke forstyrre på samme måde."

Puderne er blot til låns i otte uger, men Maria Toft håber, at de kan få en fast plads i afdelingen. Hun ser nemlig lovende perspektiver i også at bruge puderne til at forebygge delir ved f.eks. at skabe ro og dæmpe nervøsitet før en operation.

Skal ud og bruges

Også Lea Baunegaard Hvidberg har store forventninger til musikpuderne:

"Vi håber, at puderne kan være med til, at disse patienter har behov for mindre medicin og i sidste ende, at de har brug for at være indlagt i kortere tid," siger hun.

I afprøvningsperioden vil afdelingen også være åben for at afprøve puderne på andre patientgrupper, for eksempel patienter med angst eller depression.

"Det er ikke meningen, puderne bare skal ligge og samle støv, hvis der ikke lige er en patient med delir. De skal ud og bruges," siger Lea Baunegaard Hvidberg.


Om delir

Delir er et akut hjernesvigt eller en akut forvirringstilstand, hvor patienten kan blive hyperaktiv, udadreagerende og få en forstyrret døgnrytme. Patienten kan derfor have svært ved at slappe af og falde til ro. Delir forekommer hos 25% af patienter indlagt på somatiske hospitalsafdelinger og ses oftest hos ældre. Tilstanden kan vare fra få dage til uger og måneder. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor