Motion er godt for lungerne – også i bilos

Så er der godt nyt til løbere og andre motionister i landets forurenede storbyer. Trods skorstensdampe og bilos er storby-motion nemlig stadig sundt for lungerne. Det viser nyt stort forskningsprojekt.

​At motion og fysisk aktivitet er godt for kroppen, kommer næppe som nogen overraskelse. Men at motionen og den fysiske aktivitet også er godt for lungerne, selvom den foregår på områder med megen bilos og forurening, er ny viden. Et nyt forskningsprojekt fra Hvidovre Hospital – i samarbejde med forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab og Kræftens Bekæmpelse - slår fast, at motion reducerer risikoen for at komme på hospitalet med KOL og astma – også selvom man fx motionerer inde midt i København.

Gør op med myte
”Vores nye store forskningsprojekt viser, at motion, også midt i storbyen, mindsker risikoen for at blive indlagt på hospital med cirka 15% for astma og op til 19% med KOL,” forklarer Charlotte Suppli Ulrik, som er professor på Hvidovre Hospitals Lungemedicinske Afdeling.

Undersøgelsen bygger på 16 års opfølgning af mere en 57.000 personer, som er fyldt 50 år fra Århus og København og gør altså endegyldigt op med myten om, at motion i storbyen er usundt.

”Mange tror, at det er direkte usundt fx at løbe rundt om søerne eller ned ad Jagtvej i København, fordi der er så meget bilos. Men det er altså ikke rigtigt – tværtimod. Man lever længere og har mindre risiko for astma og KOL, når man dyrker motion,” siger Charlotte Suppli Ulrik.

Smid åndedrætsværnet
Forestillingen om, at det er usundt at motionere i storbyer, kan ifølge Charlotte Suppli Ulrik bygge på, at kraftig fysisk aktivitet betyder øget vejrtrækningsarbejde og dermed større udsættelse for forureningen i luften. Det er noget af det samme, der kan være forklaringen på, at mange elitesvømmere har astma.

”Derfor har man haft en teori om, at noget lignende gør sig gældende, når man motionerer i forurenede omgivelser som fx en storby,” forklarer Charlotte Suppli Ulrik, som ikke vil afvise, at der kan være noget om teorien, men at den skadelige virkning ved motion i storbyer i så fald bliver mere end opvejet af de positive virkninger.

”Storbyboere kan altså trygt smide åndedrætsværnet og trække i løbetøjet. Det er der ingen tvivl om,” siger hun.

Sundere på landet
Selvom motion i storbyen er sundere end ingen motion, understreger Charlotte Suppli Ulrik samtidig, at det naturligvis er sundere slet ikke at udsætte sine lunger for forurening.

”Det er klart, at risikoen for at udvikle lungesygdomme er endnu mindre, hvis du bor på landet langt væk fra bilos og fabrikker. Men i dette forskningsprojekt har vi udelukkende set på virkningen af motion i storbyer,” forklarer professoren, som ikke mener, at der er noget enkelt svar på, hvorfor motionen mindsker risikoen for lungesygdomme.

”Der er mange ting, der spiller ind. Fx medfører overvægt en øget risiko for lungesygdomme, og hvis du dyrker motion jævnligt, er der mindre risiko for, at du er overvægtig. Det samme gør sig gældende med rygning,” forklarer Charlotte Suppli Ulrik.

Undersøgelsen er publiceret i oktober udgaven af American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.