Medicinrum fyldt med muligheder

​Der skal være styr på både ergonomi og arbejdsmiljø i ét af hospitalets mindste arbejdsrum. Derfor gennemgås ”mock up” af medicinrummet i Center A ned til mindste detalje.

Skal hylderne være lige eller på skrå? Hvordan sorterer vi affald? Kan vi få en stor kanyleboks, som ikke vælter? Hvor stiller vi de blå kasser fra apoteket?

Spørgsmålene er mange – og der er heldigvis allerede svar på flere af dem. En gruppe afdelingssygeplejersker fra nogle af de afdelinger, der skal flytte til Center A, har netop gennemgået en mock-up af medicinrummene i det nye center. For Hanne Keller, som er afdelingssygeplejerske i Akutmodtagelsen, er det én af grundene til, at det er vigtigt, at klinikken er tæt på byggeriet.

”Nogen har jo lavet et medicinrum til os, og da vi som klinikere så det, var der flere ting, der ikke fungerede for os. De ændringer bliver nu lavet, så alle de nye medicinrum faktisk passer til dem, der skal arbejde der.”

​​Afdelingssygeplejerske Hanne Keller ​er begejstret for mulighed for at have konkret indflydelse på medicinrummenes indretning​

En lille, men utrolig vigtig arbejdsstation

Selve medicinrummet er ikke så stort, men det skal kunne rumme store mængder medicin, væsker, kanyler, slanger og affaldsposer uden at virke rodet. Der skal være plads til at arbejde koncentreret og hurtigt, så derfor skal der tænkes smart i rummets indretning. Det er derfor hverken ligegyldigt eller tilfældigt, om hylden med medicin er til højre eller til venstre for blandebænken.

”Efter sidste gennemgang af medicinrummet kunne vi se, at der skulle gøres plads til alt det, vi bruger, når vi forbereder IV-medicin. Vi har derfor haft to sygeplejersker ovre i medicinrummet for at se, hvad, der skal være plads til og hvor, det skal være – så man ikke støder hoved eller skulder ind i en hylde,” siger Hanne Keller. Det er et tæt samarbejde med Center for Ejendomme, der har gjort det muligt at få justeret medicinrummene, så de passer til klinikernes hverdag.

Plads til hylder, skabe og PC-skærme

Medicinrummet er et arbejdsrum, og der skal være fokus på gode arbejdsstillinger og optimerede arbejdsgange. Derfor bliver alle rummene indrettet med hæve-sænke-borde og underskabe, der sidder fast på bordpladen og kan skubbes ud til siderne. Der kommer også skråhylder på væggene, som kan trækkes ud, så man bedre kan nå medicinen.

Og så skal der også være plads til pc-skærme. Det var der dog ikke i den oprindelige indretning af medicinrummene, og mange nåede at tage sig til hovedet og hive et par hårstrå ud over den manglende detalje.

”Vi måtte ofre nogle hylder på væggen, så vi kunne få plads til de tre pc-skærme, som skal stå ved hver af de tre arbejdsstationer i medicinrummene. Men ved at flytte lidt rundt andre steder har vi faktisk fundet plads til hylderne, så på den måde har vi ikke mistet hyldeplads”, fortæller Majbritt Fuder Normann Nielsen, som er flytteprojektleder på Amager og Hvidovre Hospital og som står for at koordinere indflytningen i Center A. ​​

​​​Farmakonomerne har fyldt hylderne op med tomme medicinæsker, så medicinrummet virker så autentisk som muligt. Her ses flytteprojektleder Majbritt Fuder Normann Nielsen tv. og afdelingssygeplejerske Hanne Keller th.
Samme indretning i alle medicinrum

Alle afdelingssygeplejerskerne, som var med ovre at se mock-uppen, var enige om, at medicinrummene så vidt muligt skal indrettes ens på alle afsnit. Den nye hospitalsstruktur med blandt andet en fælles akutmodtagelse kalder på mere fleksibilitet for sygeplejerskerne, og for apotekspersonalet er det praktisk og mere effektivt, at rummene ligner hinanden uanset etage eller afdeling.

En anden detalje, som flere af afdelingssygeplejerskerne pegede på, var, at medicinrummet hele tiden skal være klar til brug. Det vil sige, at der ikke må være for mange ”opfyldningsopgaver” af væsker, sprøjter og​ dropslanger, som kan forsinke arbejdet med at dosere eller blande medicin. ​

De nye medicinrum

Alle medicinrum er som udgangspunkt ens:
  • 14 m2
  • tre arbejdsstationer med hæve-/sænkefunktion
  • skuffer
  • hylder
  • LAF-/blandebænk
  • køleskab
  • håndvask
De to medicinrum, som er placeret i den fælles akutmodtagelse i stueetagen, afviger dog fra de resterende 14 ved at være mindre og have færre arbejdspladser, hhv. 10.8 m2 med to arbejdsstationer og 7,5 m2 med én arbejdsstation.