Lungepatienter får online genoptræning hjemme i stuen

​Trods coronaepidemi skal patienter med lungesygdommen KOL stadig have deres vigtige genoptræning. Hvidovre Hospital tilbyder derfor online-undervisning med fysioterapeut og lungesygeplejersker.

Henrik Hansen instruerer og følger patienterne på skærmen under træningen. Der er heldigvis en større skærm på vej.

"Tag fat i håndvægtene og stræk armene op. Og husk at det ikke skal gå for hurtigt på vej ned, I skal arbejde med modstandskraften".

Fysioterapeut Henrik Hansen instruerer et hold af patienter med den kroniske lungesygdom KOL. Men gentræningen foregår ikke i Hvidovre Hospitals farverige træningssal, som den plejer. Træningen har nemlig været lukket ned siden marts på grund af coronaepidemien.

Stor betydning for livskvaliteten

Derfor besluttede Lungeafdelingen at tilbyde såkaldt telemedicinsk genoptræning, hvor patienter kan blive undervist, mens de sidder hjemme i stuen. De har fået udleveret tablet, håndvægte i forskellige størrelser og andet udstyr. For genoptræningen er helt afgørende for disse patienter, fortæller lungesygeplejerske Anne-Kirsten Midjord:

"Vi ved, at patienter, der har siddet hjemme længe, kan mærke at deres vejrtrækning er blevet dårligere. Derfor er den fysiske træning rigtig vigtig. Den betyder at de kan vedligeholde deres aktivitetsniveau, og det har stor betydning for deres livskvalitet og tryghed".

Genoptræningen foregår online to gange om ugen, og består af en times fysiske øvelser og vejrtrækningsøvelser, samt undervisning i ernæring og andre emner, der er relevante for at tackle livet med lungesygdom.

"Jeg guider patienterne gennem øvelserne og korrigerer undervejs, hvis jeg kan se på skærmen, at der er nogen, der laver en øvelse uhensigtsmæssigt. Træningen er et rigtigt godt alternativ til dem, der ikke har så gode muligheder for at komme ud", siger Henrik Hansen.

Tager træningen med på ferie

Som KOL-patient gennem mange år, var 70-årige Per Grønning fra Hvidovre ikke i tvivl, da han blev tilbudt at deltage på et nyt genoptræningshold.

"Træningen er jo altafgørende for, at jeg kan bevæge mig, så det var bare med at gribe muligheden. Det har været lidt tekniske vanskeligheder i starten, men instruktionen til øvelserne er god, og det hele det foregår i fantastisk højt humør", fortæller han.

Om kort tid tager Per Grønning på sejlferie. Men det betyder ikke, at han holder ferie fra træningen.

" Når man er på sejlferie, skal man tit gå meget, for der kan være langt fra lystbådehavnen op til byen. Så jeg tager skærmen og træningsredskaberne med ombord."  Sygeplejerskerne Ulla Gundersen og Anne-Kirsten Midjord hilser på patienterne på skærmen inden træningen.