Lugter du under armene? Så kan der være håb forude

​Midlet zinkoxid kan meget effektivt fjerne lugt af sved under armene, viser ny forskning fra Hvidovre og Bispebjerg hospitaler.

På en varm dag stikker mange af os med jævne mellemrum næsen ned i armhulen for at tjekke, om vi lugter - og resultatet af testen er ofte nedslående. Men nu er der håb forude.

Et nyt forskningsprojekt kan nu hjælpe stærkt svedlugtende mennesker. Bakterier fra 30 forsøgsdeltageres armhuler er blevet gennemanalyseret af mikrobiologer på Hvidovre Hospital både før, under og efter påføringen af zinkoxid - som mange i øvrigt vil kende som en effektiv algefjerner. Deltagerne fik hver dag i 13 dage zinkoxid i den ene armhule og et placebomiddel (neutralt middel, red.) i den anden uden at vide, hvad der var hvad.

"19 ud af de 30 deltagere havde corynebakterier, der medfører generende lugt. De fleste af dem oplevede, at lugten og væksten af corynebakterier fra armhulen med zinkoxid blev reduceret i forhold til den anden armhule, som blev smurt med placebo. Disse forskelle er statistisk sikret. Vi er forskellige, men for dem, der har den type bakterie, kan vi med sikkerhed sige, at zinkoxid vil kunne hjælpe dem," fortæller bioanalytikerunderviser Khaled Ghathian (billedet).

Han havde sammen med overlæge Henrik Calum ansvaret for analyserne på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, mens adjungeret professor Magnus Ågren på Kirurgisk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital havde den overordnede ledelse af projektet.

Projektet modtaget med interesse og grin
Khaled Ghathian har forsket meget i sin karriere, men han regner med, der går et stykke tid, før han får et forskningsprojekt, folk vil være lige så interesserede i. Mange kolleger skrev til ham og spurgte til det, og til middagsselskaber grinede folk, når han fortalte om det.

Også på en stor konference om klinisk mikrobiologi og infektionssygdomme Holland i foråret tiltrak projektet sig opmærksomhed.

"Jeg blev overvældet af interessen både fra deltagere og journalister. Jeg har forsket i mange år, men jeg er aldrig blev kontaktet så meget som denne gang," fortæller Khaled Ghathian.

Zinkoxid bliver måske til en deodorant
Han og hans kolleger på Hvidovre Hospital har arbejdet sammen om projektet med Kirurgisk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital, der overorndet har ledet projektet. Herfra satte adjungeret professor Magnus Ågren projektet i gang efter en henvendelse fra en ekstern samarbejdspartner. Projektet skulle afklare, om zinkoxid kan fjerne armhulelugt.

Magnus Ågren har sammen med professor og overlæge Lars Nannestad Jørgensen i et tidligere studie fra 2006 vist, at zinkoxid kan reducere forekomsten af corynebakterier i sår, og derfor var han den oplagte mand til at undersøge, om dette også kunne ske i armhulen med den sidegevinst, at det også ville reducere lugten.

"Mange af forsøgsdeltagerne spurgte os, hvor man kunne købe det fantastiske produkt, fordi dem, der har corynebakterier, oplevede, at det reducerede lugten under armene, selv om det ikke selv indeholder nogen duft, fx parfume. Vores håb er derfor, at forskningsresultaterne kan bruges ved udvikling af en deodorant eller creme baseret på zinkoxid, som kan komme på markedet," fortæller Magnus Ågren.