Ligger der en ortopædkirurg under dit juletræ?

Han er ortopædkirurg og bestsellerforfatter og prøver at finde den svære balance mellem de to – meget forskellige - verdener. Steffen Jacobsen fortæller om at være en af julens bedst sælgende forfattere og om at give de voldelige fantasier frit løb.

Når danskerne har danset om træet den 24. og skal til at åbne pakker, vil mange finde Steffen Jacobsens nye bog, Et bjerg af løgne, bag det glittede papir. Bestsellerforfatteren og overlægen, som har sin daglige gang på Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital, er nemlig igen i år blandt de bedste sælgende forfattere i landet. ​

Ingen inspiration fra hospitalsgangene

Selvom det måske kunne virke nærliggende, så henter Steffen Jacobsen ikke inspiration til sine bøger fra sin hverdag på hospitalet.

”Selvfølgelig kan man ikke fjerne sig selv og sine holdninger fuldstændig fra en bog, men jeg har stadig til gode at få en god ide til et plot, der foregår i lægeverdenen. Mit arbejde giver mig den fordel, at jeg ikke behøver at researche, hvordan et stiksår eller et skudsår ser ud. Det ved jeg fra mit arbejde, men derudover henter jeg min inspiration andre steder fra – primært fra film,” fortæller han. ​

Ikke en hobby

Steffen Jacobsen har efterhånden opnået så stor succes som forfatter, at man ikke længere kan kalde forfatterskabet en hobby – også selvom det primært foregår derhjemme om aftenen i fritiden. Ifølge ham selv forsøger han konstant at finde en rette balance mellem de to verdener.

”Det er to dybt, dybt forskellige verdener. Som læge er arbejdet meget konkret, og man arbejder meget i teams og med sin faglighed. Som forfatter er du bare dig selv, og det hele er mere løst. Når jeg har gået derhjemme og skrevet i nogle måneder, og den eneste jeg har at tale med er hunden, så savner jeg menneskelig kontakt,” siger han og fortsætter:

”Jeg er lidt i et frustrerende vadested lige nu, hvor jeg gerne ville gøre mere ved forfatterskabet. Men hvis jeg skal skrive et rigtig stort værk, ville det nok kræve, at jeg helligede mig forfatterskabet og holdt en længere pause fra hospitalet.”​

Stor interesse blandt kolleger

Skulle Steffen Jacobsen selv pege på en af sine bøger, som du skal lægge under træet i år, ville valget falde på hans nyeste, Et bjerg af løgne. Og han er da heller ikke i tvivl om, at mange af hans kolleger vil få den i gave i år – hvis de da kan vente så længe.

”Jeg får utrolig meget feedback, når jeg er på arbejde. Der er mange som læser dem. Det er både portører, sygeplejersker, rengøringsassistenter og læger. Det er sjovt, fordi de får alle noget forskelligt ud af bøgerne og har deres personlige favorit,” siger han og tilføjer at det er overlægekollegerne som giver den mest direkte kritik.

”De er bestemt ikke bange for at sige deres ærlige mening. Både når de kan lide det, og når de ikke kan.”

Ikke sær

Steffen Jacobsens seneste bog har allerede fået gode ord med på vejen fra kollegerne – også selvom det er hans mest barske.
”Den er lidt hård. Der er en del grafisk vold,” siger Steffen Jacobsen og tilføjer, at man sandsynligvis vil få et lille chok, når man læser den – også selvom man er vant til gysere og vold.

”Selvom man har læst American Psycho eller har set Saw filmene, tror jeg stadig den vil ryste en lidt. Den er ret voldsom,” fortæller Steffen Jacobsen, som egentlig ikke er specielt meget til gys og splat.
”Når folk har læser mine bøger, er der mange, der spørger min kone, om jeg er lidt sær, når jeg kan opdigte den slags, men det er jeg jo ikke. Jeg kan faktisk slet ikke lide den slags,” siger han og uddyber:

”Brugen af voldelige scener i en bog er et spørgsmål om balance. Ligesom man siger, at udråbstegn er stilens krykker, kan man sige, at vold for voldens skyld er plottets krykker. Hvis historien ikke er god, kan man camouflere det ved det spektakulære eller bestialsk vold. Mine historier handler enkelt sagt om hovedpersonens valg. Det er muligt, at det ikke er et bevidst valg, men et ultimatum, som personen gennem historiens forløb bringes til at konfrontere. Da mine to hovedpersoner er en kynisk privat opdager og en politikvinde, som er embedsmand og derfor skal handle indenfor civiliseret retspleje, skal jeg undertiden have lagt maksimalt pres på dem. Det er det enorme pres, som får dem helt derud, hvor volden opstår.”