Lægen, der fik nok

Skjult kamera er dybt krænkende. Læs hvad fællestillidsmand for Yngre Læger, Chen Zhan, skriver i et debatindlæg i Politiken. ​

​Kære patient

I aften sender TV2 dokumentaren "Patienten, der fik nok", hvor en journalist har brugt skjult kamera til at filme sit eget sygdomsforløb. Men det er ikke i orden og langt over grænsen at filme læger og sygeplejersker med skjult kamera, mens de arbejder. TV2s argumentation for at bruge skjult kamera skulle være, at det er for at afdække forhold, der har væsentlig samfundsmæssig interesse. Men der er ikke noget nyt eller hemmeligt i, at sygehusene er pressede til det yderste. Vi læger og sygeplejersker har længe arbejdet for at gøre opmærksom på og forbedre de problematiske forhold. Vi gør vores yderste hver eneste dag for at give dig den bedste behandling og oplevelse på trods af de udfordrende rammer. Kampen for bedre forhold bliver bedre med din hjælp, men den er nødt til at foregå på en åben og ærlig måde. Det kan være en god idé at optage en konsultation for at huske alt, hvad lægen har sagt bagefter, men gør det åbent. Vi har ikke noget at skjule, når vi sammen planlægger din behandling. At blive filmet med skjult kamera er dog dybt krænkende og sårende for den enkelte læge, og værst af alt ødelæggende for den grundlæggende og helt nødvendige tillid mellem læge og patient.

Så kære patient, jeg håber, du vil tage afstand fra den slags metoder, som TV2 benytter, og i stedet arbejde sammen med os om at gøre forholdene på sygehusene bedre for både dig og os.

Chen Zhan

Børnelæge, Fællestillidsrepræsentant for Yngre L​æger på Hvidovre Hospital