Lad skægget stå – men husk at vaske det

​Fuldskæg er på højeste mode, men kan i værste fald give bakterie- og lugtproblemer. Professor i infektionsmedicin fortæller, hvordan du holder fuldskægget bakteriefrit.

​Hipstere, sømænd og andre med hang til hårvækst på hagen kan trygt lade skægget gro – i hvert fald hvis de husker at vaske og pleje det. Det fortæller professor i infektionsmedicin ved Hvidovre Hospital Thomas Benfield. Det er nemlig en myte, at store buskede fuldskæg per definition er bakterie-reder.


”En overgang florerede der historier om, at rigtig mange fuldskæg nærmest var sundhedsskadelige og fyldt med bakterier, men det passer altså ikke,” forklarer Thomas Benfield. Han understreger dog, at et fuldskæg hurtigt kan blive ret ulækkert, hvis det ikke bliver plejet ordentligt.

”Et fuldskæg skal vaskes, trimmes og plejes jævnligt, ellers fungerer det som en stor gulvmoppe, som samler snavs. Hvis man fx får mad i det, når man spiser og ikke får det renset, kan det give grobund for bakterier,” fortæller han.

Ikke farligt … men

Thomas Benfield har dog aldrig oplevet nogen, som har fået deciderede sundhedsproblemer på grund af et uplejet fuldskæg, men han har oplevet at ansigts-hårvæksten gav andre problemer.

”Det kan godt komme til at lugte rigtig grimt, hvis man ikke vasker det. Jo længere tid man lader fx madrester sidde i skægget, jo større er risikoen for at der udvikler sig bakterier og lugtgener. Og det kan altså blive ret slemt,” siger professoren, som anbefaler, at man vasker og reder fuldskægget et par gange om ugen.

”Det er jo ligesom resten af ens hår. Det skal vaskes og plejes, ellers bliver det fedtet og ildelugtende. Så jeg ville vaske mit skæg ligeså ofte, som jeg vasker hår,” siger han.

Også fordele ved fuldskæg

Hvis man husker at pleje det, er der ifølge professoren mange fordele ved fuldskægget.

”Udover at det jo er på mode, er vi jo også født til at have skæg. Det er designet til at beskytte os mod kulde og mod flyvende støv og snavs, og hvis man lader skægget gro, undgår man de gener, som folk uden skæg har. Man slipper fx for at barbere sig om morgenen, og man får ikke skægpest,” siger han og tilføjer at der er en grund til at han ikke selv har anlagt fuldskæg:

”Jeg tænker, at det må tage utroligt lang tid at gro, pleje, klippe og sætte nogle af de store fuldskæg, man ser gå rundt. Det har jeg slet ikke tid og tålmodighed til.” 


Redaktør