​​​

Læge på hospitalet og på fodboldbanen: Arbejde og fritid smelter sammen

Ph.d.-studerende Adam Witten vil målrette behandlingen for skuldersmerter til den enkelte patient. Han bruger også sin viden om menneskekroppen som holdlæge for Lyngby BK.

Vent...

Reservelæge og ph.d.-studerende Adam Witten har både klinikken og fodboldbanen på nethinden, når han forsker i skuldersmerter.

”Jeg elsker at spille fodbold – og at være aktiv generelt. Jeg har altid pakket et par løbesko, når jeg er på ferie, og nogle gange også et par fodboldstøvler,” fortæller lægeforskeren fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital.

Forskning og fodbold

Den fodboldelskende læge er derfor ikke kun på pletten for patienterne. Han er der også for Lyngby Boldklub, når dommerfløjten lyder: I fem år har Adam Witten været læge for holdet, der muligvis snart rykker fra 1. division op i Superligaen. 

Adams passion for bevægelse og sport gør, at det nu og da kan være svært at se, hvornår arbejde og fritid egentlig afløser hinanden.

”På grund af min interesse har det aldrig været svært at slå op i de tykke bøger – det har aldrig føltes som en pligt. Meget af den læring, man skal tilegne sig i bøgerne, kan omsættes direkte, også når jeg selv dyrker sport, og det er en stor drivkraft for mig. Hvad er det, der helt konkret sker, når det pludseligt gør ondt at bruge armen,” fortæller Adam. 

Av min arm

Adams forskningsprojekt skal netop hjælpe patienter, der har ondt i armen – nærmere bestemt langvarige skuldersmerter. Han vil målrette og individualisere behandlingen baseret på en række kliniske og radiologiske undersøgelser, som ikke er anvendt før i denne sammenhæng, forklarer han.

I sin forskning følger han patienter med skuldersmerter på Ortopædkirurgisk Afdeling. De får spørgeskemaer og en ultralydsscanning af skulderen for at finde fællestræk ved dem, der har det bedste resultat efter henholdsvis genoptræning og kirurgi.

”Nogle patienter har god gavn af træning, men det er desværre ikke alle.  Vores forskning hjælper til at forudsige, hvem der har størst effekt af træning, og hvem der har størst effekt ved kirurgi,” siger Adam.

”Vores teorier bygger egentlig på det, der står i lærebøgerne, men som aldrig rigtig er blevet undersøgt. Hvis vi har ret i vores formodning, skal vi citeres i lærebøgerne, og hvis vi tager fejl, skal lærebøgerne skrives om,” siger Adam.​


Adam Witten

1. reservelæge, ph.d.-studerende
Ortopædkirurgisk Afdeling, Amager og Hvidovre Hospital
Forsker i skuldersmerter (subakromialt i​​mpingement-syndrom)
Støttet af Amager og Hvidovre Hospitals forskningsfond samt Ortopædkirurgisk Afdeling ​

​​​
GUF: Gruppen af Unge Forskere
GUF er et professionelt netværk til hospitalets ph.d.-studerende og andre unge forskere. Alle aktive yngre forskere og yngre forskningsinteresserede på Amager og Hvidovre Hospital kan optages som medlemmer af GUF. 

Læs mere om GUF


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor