Kys kæresten – ikke kæledyret

​Sommeren står for døren, blomsterne springer ud, og der er amoriner i luften. Men drop de kærlige sommerkys til dit kæledyr, lyder rådet fra Thomas Benfield, som er professor i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital

hund og kys_om.jpg

Bændelorm, levercyster, papegøjesyge, lungebetændelse og salmonella. Det er forbundet med en vis risiko, når du giver din lille undulat et møs på næbbet, eller deler en is med hunden. Vores lodne og fjerede venner har nemlig munden propfyldt med bakterier, som vi mennesker ikke er vant til, og de overføres særligt gennem spyt.

Nøjes med klap og kram

Thomas Benfield, som er professor på Hvidovre Hospitals Infektionsmedicinske Afdeling, råder derfor til, at man nøjes med at kæle med sine kæledyr.

”Dyrene har nogle andre bakterier end os, som kan give diarre, cyster, bylder, feber, og hvis man er meget uheldig – blodforgiftning. Det farligste er at blive bidt eller kradset til blods af dyrene, så bakterierne går direkte i blodet, men der er også stor smitterisiko forbundet med at kysse dyrene på munden, snuden eller næbbet,” siger professoren og tilføjer om de firbenede venners mundhygiejne:

”Hunde spiser jo afføring og ådsler, det er deres natur. Derfor er det en rigtig dårlig ide at kysse dem. Der kan være rigtig mange bakterier i deres savl, så jeg ville nøjes med at klappe dem”.

Katte og fugle

Selvom hunde er de værste smittekilder, påpeger Thomas Benfield, at også katte og fugle kan gøre dig syg, hvis du er uheldig.

”Huskatte er generelt mere renlige og kommer mindre ud end hunde, men der er stadig risiko forbundet med kattene – især hvis de kradser eller bider, så kan man få Cat Scratch Disease, som giver feber og hævede lymfekirtler. Fuglene kan give papegøjesyge, hvis man giver piphans et kys, eller hvis man ikke får ryddet deres afføring af vejen, inden den tørrer ud og forstøver,” forklarer Thomas Benfield, som dog maner til besindighed, når det kommer til kæledyrene.

Lever længere

For selvom kæledyr kan være smittespredere, så er det trods alt langt de færreste, som vil blive smittet – især hvis man holder kyssetøjet for sig selv. Og så er der ifølge Thomas Benfield en lang række andre fordele ved de kære kæledyr.

”Udover at de jo er søde, så lever folk med hund faktisk længere end folk uden hund. Det skyldes sandsynligvis flere ting. De de har altid selskab, og så har folk med hund en bedre bakteriediversitet, fordi de kommer i kontakt med hundens bakterier – både de dårlige og de gode. Det gør dem mere resistente,” forklarer han, og slutter:

”Og så får de jo mere motion, hvilket de fleste af os jo godt kan bruge”.