Kys julemanden – ikke hunden

Juletiden står på forkælelse – også for familiens pelsede medlemmer. Men lad være med at give dine kæledyr et kærligt julekys, lyder rådet fra Thomas Benfield, som er professor i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital

Salmonella, bændelorm, levercyster, feber og lungebetændelse. Det er ikke uden risiko, når du giver katten et smækkys eller deler en skål risalamande med hunden. Munden på vores lodne venner er nemlig propfyldt med bakterier, som vi mennesker ikke er vant til, og det overføres særligt gennem spyt.

Nøjes med klap og kram

Thomas Benfield, som er professor på Hvidovre Hospitals Infektionsmedicinske Afdeling, råder derfor til at man nøjes med at klappe dyrene.

”Dyrene har nogle andre bakterier end os, som kan give diarre, cyster, bylder, feber, og hvis man er meget uheldig – blodforgiftning. Det farligste er at blive bidt eller kradset til blods af dyrene, men der er også markant øget smitterisiko forbundet med at kysse dyrene på munden eller på snuden,” siger professoren, som i øvrigt ikke forstår lysten til at kysse kæledyrene.

”Hunde spiser jo afføring og ådsler, det er deres natur. Derfor er det en rigtig dårlig ide at kysse dem. Der kan være rigtig mange bakterier i deres savl,” siger Thomas Benfield og råder i stedet til at man nøjes med et klap eller kram.

Katte og fugle

Selvom hunde er de værste smittekilder, påpeger Thomas Benfield, at også katte og fugle kan gøre dig syg, hvis du er uheldig.

”Huskatte er generelt mere renlige og kommer mindre ud end hunde, men der er stadig risiko forbundet med kattene – især hvis de kradser eller bider, så kan man få Cat Scratch Disease, som giver feber og hævede lymfekirtler. Fuglene kan give papegøjesyge – både hvis man kysser den på næbbet, eller hvis man ikke får ryddet deres afføring af vejen, inden den tørrer ud og forstøver,” forklarer Thomas Benfield, som dog maner til besindighed, når det kommer til kæledyrene.​

Lever længere

For selvom dyrene kan være smittespredere, så er det de færreste som vil blive smittet – især hvis man holder kyssetøjet for sig selv. Og så er der ifølge Thomas Benfield en lang række andre fordele ved de kære kæledyr.

”Udover at de jo er søde, så lever folk med hund faktisk længere end folk uden hund. Det skyldes sandsynligvis flere ting. De har altid selskab, og så har folk med hund en bedre bakteriediversitet, fordi de kommer i kontakt med hundens bakterier – både de dårlige og de gode. Det gør dem mere resistente,” forklarer han, og slutter:

”Og så får de jo mere motion. Det kan de fleste nok have brug for her ved juletid.”