Knogleskørhed blev hans skæbne

​Jubilæum: Overlæge Lars Hyldstrup har været med fra knogleskørhed var et lillebitte speciale i 70'erne til i dag, hvor over 500.00 danskere har diagnosen.

​Den unge turnuslæge Lars Hyldstrup havde ikke været mange uger på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, før han blev kaldt ind på overlægens kontor. Lettere nervøs gik han afsted, men der var ikke noget at være bange for. Mødet skulle nemlig vise sig at være positivt skelsættende for ham og hans karriere.

"Vi talte sammen i tre timer. Da jeg gik derfra, vidste jeg, at jeg skulle arbejde med knogleskørhed, og overlæge Transbøl blev min vejleder. Han var en helt fantastisk mand, som gennemførte gymnasiet, uddannelsen og sin karriere stort set blind. Det var en vigtig ballast mod selvynk, for man kunne ikke tillade sig at brokke sig, når han aldrig gjorde det," fortæller Lars Hyldstrup. Fredag den 31. august fejrer han sit 40 års jubilæum på Hvidovre Hospital.

Et speciale i vækst

Knogleskørhed blev hans lægefaglige skæbne, og han kastede sig med iver over det dengang unge speciale. Knogleskørhed er en tilstand med mindsket knoglemasse og ændringer i knoglevævet, der kan medføre øget risiko for knoglebrud.

"Jeg var så heldig at dumpe ned i et relativt nyt speciale, som siden er blevet meget bredt og stort. Dengang fik vi to eller tre patienter henvist om måneden. Nu får vi 120, og behandlingen er blevet meget mere evidensbaseret. Jeg har været med i hele den proces, som også rummer forskning, information og foredrag," fortæller Lars Hyldstrup, som nu som 68-årig skal til kun at arbejde 11 timer om ugen.

Drosler gradvist ned

De 11 timer fordeles mellem ambulatorietid hver onsdag samt opgaver i forbindelse med visitation og opfølgning på patienterne.

"Det er helt bevidst med den bløde overgang. Min far sad i stor stilling i mange år, og han blev fyret fra den ene dag til den anden og stoppede derfor brat. Det kom han sig aldrig over. De sidste par år har jeg arbejdet fire dage om ugen, og nu er vi så ved det næste skridt. Jeg troede egentlig ikke, jeg ville arbejde, når jeg var over 65, men det er en del af min identitet, og jeg har det fortsat godt og sjovt," fortæller han.

Patienter gennem mange år

I ambulatorietiden om onsdagen kommer Lars Hyldstrup stadig til at se 18-20 patienter pr. gang.

"Det giver så meget at få lov at påtage sig ansvaret for andre menneskers helbred. Jo mere, du tør lukke op for dig selv, jo bedre en læge bliver du. Jeg har været overlæge siden 93, og jeg har stadig patienter, som startede hos min forgænger. De fik sygdommen meget tidligt, og vi følger dem stadigvæk. Det minder lidt om at være praktiserende læge, som jo ofte kender flere generationer af familier," fortæller Lars Hyldstrup.

Vi skal se hinanden

Han ser tilbage på sine 40 år på hospitalet med glæde og taknemmelighed, ikke mindst fordi han blev løftet frem af sin første overlæge.

"Der var en klog mand, der fik øje på mig, og på samme måde har vi alle et ansvar for at tage os af de unge og prøve dem af og være med til at skabe rummet til, at de kan udvikle sig. Det får både de og vi meget ud af. Det ligger mig meget på sinde, at folk har det godt i deres arbejdsliv, og det er vigtigt at kunne tænke tilbage på en god tid, hvor man betød noget og fik lov at gøre en forskel, og det har jeg fået."