Kinesiske robotter skal hjælpe med flere coronatests

​Robotter og teknik fra Kina skal øge Hvidovre Hospitals testkapacitet med omkring 50%. Se videoen og få et smugkig ind i det nye laboratorie.

"Når det står klar, vil vi kunne analysere omkring 1.000 prøver mere i døgnet, hvilket betyder, at vi i alt hver dag kan analysere 2.500 prøver for coronavirus", forklarer Jan Gorm Lisby, som er overlæge og faglig leder i det molekylærbiologiske laboratorium på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital.

Han og hans kolleger modtog i sidste uge mere end 50 kasser, som indeholdt et komplet samlesæt til et helt nyt test-laboratorie med bl.a. robotter, maskiner og en stor kummefryser.

"Nu skal vi jo have samlet alt det her, sat det op og testet det. Så det bliver ikke i morgen, vi starter op, men forhåbentlig om et par uger", tilføjer Jan Gorm Lisby.

Med det ekstra laboratorie og den ekstra testkapacitet vil afdelingen snart være klar til at håndtere den øgede testefterspørgsel. Men at etablere et helt laboratorie på kun få uger er i sig selv lidt af en bedrift.

"Hvis vi skulle have etableret et laboratorie som dette normalt, ville det have taget flere måneder, men i dette tilfælde har det taget få dage. Det er et godt eksempel på, at når det virkelig gælder, så kan vi samarbejde, så det er helt fantastisk", siger Jan Gorm Lisby.

Pakkepost fra Kina

Det nye udstyr er en del af en donation til Danske Regioner, hvor en anonym, dansk donor har givet økonomi til, at regionerne kan købe udstyr til i alt seks laboratorier. Hver region har fået et sæt hver, mens Region Hovedstaden har fået to. Her skal et stå på Hvidovre Hospital mens det andet bliver placeret på Herlev Hospital.

Danske Regioner har valgt at købe et kinesisk produkt for at sikre alternative forsyningsveje:

"Her i coronakrisen har vi oplevet, at vores eksisterende forsyningslinjer i Europa og USA løber ind i flaskehalse, fordi efterspørgslen er så stor. Det har betydet, at vi ikke har kunne få leveret de nødvendige komponenter som fx plastikbakker, pipettespidser og reagenser til vores eksisterende maskiner, som er amerikansk produceret, og derfor kun kan bruge amerikanske komponenter", forklarer Jan Gorm Lisby.

Med både et kinesisk og et amerikansk laboratorie, og kan hospitalet fortsætte med at analysere prøver på det fx de kinesiske maskiner, selvom det amerikanske marked lukker i – eller omvendt.

"Vi spiller så at sige på to heste, og hvis det ene marked bliver presset, kan vi fortsat indkøbe via det andet. På den måde kan vi i højere grad være sikker på at opretholde analyse af prøver – selv i usikre tider", forklarer Jan Gorm Lisby.

Video: Nyt laboratorie øger testkapaciteten

Varighed 1:04 minutter