
Stiletterne i forsøget løfter foden 8 cm. op, som ortopædkirurg Jeannette Østergaard Penny her viser på en model af en fod.
Det er sæson for bryllupper og sommerfester, og det kalder – for mange kvinders vedkommende – på solbrune fødder i stiletter. De forlænger benene og giver en vuggende gang, men er ikke altid lige behagelige. Derfor ender de ofte i et hjørne af lokalet, som festen skrider frem.
Hvor fødderne ikke hører hjemme
"Stiletter skal jo være fine og feminine, og er ofte smallere end foden. Så man klemmer fødderne ind et sted, hvor de ikke hører hjemme. Samtidig bøjer man nedad i ankelleddet, og det kan give et dårligt tilbageløb af blodet i benene, så man kan få åreknuder. Det største problem er, at man får ondt under forfoden, fordi man får en meget mere lodret kraftpåvirkning på et meget mindre område".
Det fortæller læge og fodkirurg Jeannette Østergaard Penny fra Hvidovre Hospitals Ortopædkirurgiske Afdeling. Hun står bag et nyt videnskabeligt forsøg, som viser, at man faktisk kan slippe gennem aftenen med færre smerter i fødderne ved at bruge såkaldt ortopædiske stiletter. I forsøget afprøvede 22 testpersoner tre forskellige par sko: de ortopædiske stiletter, almindelige stiletter og tennissko.
"Resultaterne viste selvfølgelig, at vi bør gå i tennissko frem for stiletter. De er mere behagelige på alle måder. Men vi kunne også se, at der er en stor forskel på det maksimale tryk, som foden blev udsat for i stiletterne, og at det gennemsnitlige tryk under forfoden ved brug af den almindelige stilet også var noget højere end trykket ved brugen af den ortopædiske stilet. Det var faktisk ikke alle testpersoner, der foretrak den ortopædiske stilet, men gennemsnitligt blev den vurderet mere behagelig under forfoden", siger Jeannette Østergaard Penny.
Fokus på trykket under foden
Hun besluttede at lave den videnskabelige undersøgelse efter hun havde læst om nye ortopædiske stiletter, som skulle være bedre for fødderne og mindre smertefulde at gå i. Hun fokuserer i undersøgelsen på trykket under foden, og ikke på andre generende ting ved stiletter, som mange kvinder kan nikke genkendende til, f.eks. at de klemmer i snuden eller gnaver i hælen.
I forsøget anvendte testpersonerne hvert par sko i tre hele arbejdsdage, og når de kom hjem og sparkede skoene af, noterede de på et skema, hvor komfortabel dagens sko var under hhv. forfoden, i svangen og i hælen. De var også til test i afdelingens ganglaboratorie med tryksåler inde i skoen, så forskerne kunne måle præcis, hvor hårdt de træder ned.
"De ortopædiske stiletter er opbygget med støtte i svangen og en lille pude, der presser op under forfoden, så der bliver et større kontaktområde under hele foden. På den måde fordeler man sin vægt og aflaster trykket på forfoden", forklarer Jeannette Østergaard Penny.
Ikke danse hele natten
Selvom tennisskoene ikke overraskende løb af med sejren, vil det nok sjældent være dem, der er førstevalget, når festtøjet skal vælges. Så hvis man vælger stilet-vejen er der ifølge Jeannette Østergaard Penny god grund til at vælge de ortopædiske – også selvom hun ikke vil love, at man kan danse hele natten i dem uden at få ømme fødder:
"Som fodkirurg kan jeg jo ikke anbefale stiletter, men kvinder bruger dem jo, og jeg går også selv i dem. Hvis skoproducenterne rent faktisk tog budskabet til sig og byggede deres stiletter mere brugervenligt op, ville det have betydning for millioner af kvinder verden over. Stiletter vil aldrig blive så gode for fødderne som tennissko, men de kan sagtens blive mindre usunde og lidt mindre ubehagelige", siger Jeannette Østergaard Penny.
De ortopædiske stiletter, der blev testet i undersøgelsen, er af mærket Roccamore.