Kan coronavirus påvirke mandens sæd?

​På Hvidovre Hospital er en forskergruppe ved at afdække, om mænd med positiv coronatest har spor af virus i deres sæd. Og om det på sigt påvirker sædkvaliteten.

Vent...

Smitter coronavirus via sæd?  Og kan COVID-19 påvirke en mands sædkvalitet?

Et kinesisk studie fra corona-pandemiens tidlige dage påviste coronavirus (SARS-CoV-2) i sæden hos en mindre gruppe COVID-19-syge mænd. 
Dette studie blev startskuddet for et forskningsprojekt med base på Amager og Hvidovre Hospital. Nu er projektet, hvis navn slet og ret er ’Sæd og SARS-CoV-2’, godt i gang. 

Afdelingslæge, ph.d. Mette Petri Lauritsen vil i samarbejde med professor Henriette Svarre Nielsen,  overlæge ph.d. Nina la Cour Freiesleben fra Fertilitetsklinikken og forskere fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling afdække, om man kan finde spor af coronavirus i sædprøver fra mænd, som er testet positiv for SARS-CoV-2 ved svælgpodning.  

Rygter og mytedannelse

En eventuel forekomst af virus i mandens sæd er vigtig at blive klogere på, mener Mette Petri Lauritsen. ”På et tidspunkt var man jo bekymret. Er den her virus lige som Zikavirus, som kan overføres seksuelt fra smittede mænd til deres gravide partnere?” 

Der var i det hele taget en del myter om coronavirus og mulig påvirkning af sæd og fertilitet. Der var bekymring om smitteveje, og i en periode blev fertilitetsklinikker og sædbanker derfor lukket. Forskerne forventer ikke umiddelbart, at COVID-19 påvirker testiklerne. ”Men i betragtning af sygdommens omfang er det vigtigt at få mere viden om en mulig effekt på mandlig fertilitet,” siger Mette Petri Lauritsen.
Coronavirus anvender blandt andet enzymet ACE2 til at trænge ind i cellerne, hvor virus formerer sig. ACE2 findes i testikelvæv, ligesom det findes i lungevæv. I lungerne kan coronavirus medføre stor skade, og derfor er der al mulig grund til at afdække, om SARS-CoV-2 også kan påvises i den mandlige sæd.

50 mænd skal indgå i studiet

Forskerne vil gerne inkludere 50 mænd, der har været testet positive inden for de seneste døgn. Mændene får taget en blodprøve for hormonprofil, podes i svælget og afleverer en sædprøve, som analyseres i samarbejde med en sædbank.  Sædprøverne undersøges i laboratoriet på samme måde som alle andre sædprøver. Derudover podes sædvæsken for coronavirus og prøven analyseres ved en PCR-test – den samme type test som man benytter efter podning i svælget. 

Hvis du ønsker mere information om undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte afdelingslæge, ph.d. Mette Petri Lauritsen på tlf. 38625791 eller på mail: mette.petri.lauritsen.02@regionh.dk.


”Sæd og SARS-CoV-2”

Studiet udgår fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital i samarbejde med professor Henrik Westh og afdelingslæge Uffe Schneider fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Forskerne kontakter mænd i aldersgruppen 18-60 år, som er testet positive inden for de seneste dage. Der indsamles prøver indenfor en uge efter positiv coronatest samt opfølgende efter 3 måneder. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor