​​​​​​​​​​

"Jeg krydser fingre for, at det ikke er placeboeffekt"

​​Ida Marie Bruun Grønbæk er ph.d.-studerende i Gastroenheden og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Her undersøger hun effekten af et kosttilskud hos patienter med hhv. Crohns sygdom og irritabel tyktarm.  

Vent...
Du kender måske mælkesyrebakterier som Paraghurt fra din tid som globetrotter. Et effektivt tarmfloraregulerende middel mod diarré, som altid er godt at have med i rygsækken i tilfælde af ”rejsemave”. Men måske kan disse probiotika, som er det overordnede navn på gavnlige, naturligt forekommende bakterier, hjælpe på mere alvorlige mave-tarmsygdomme og tilstande med diarré. Dét er ph.d.-studerende Ida Marie Bruun Grønbæk ved at udforske.

”Jeg vil undersøge, om vi kan give patienter med henholdsvis Crohns sygdom og irritabel tyktarm kapsler med et nyt probiotika, der kaldes Bif195. Målet er at kunne stabilisere tarmen og holde sygdommen i skak på en skånsom og bivirkningsfri måde,” siger hun.

Mikrobiolog med tæt patientkontakt

Ida Marie Bruun Grønbæk afsluttede sin introduktionsuddannelse i mikrobiologi i Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i 2020 og skriver nu ph.d. i samme afdeling.

”Det er et speciale, hvor forskning fylder meget – og det gør det også virkelig spændende, men patientkontakt er der ikke meget af” siger Ida Marie og fortsætter:

”Heldigvis har jeg i dette forskningsprojekt netop mulighed for både at se og høre på patienterne, om det, vi giver dem, gør en forskel for dem og deres sygdomsforløb,” forklarer hun.

Placebo eller probiotika?

Ph.d.-projektet er et såkaldt ”dobbelt-blindet-studie”. Dvs. hverken Ida Marie eller patienten selv ved, om den kapsel, patienten får, er placebo eller probiotika.

”Hver gang, der kommer en patient og fortæller, at vedkommende har haft fantastisk effekt af kapslerne, bliver jeg virkelig glad – men som forsker krydser jeg også fingre for, at patienten rent faktisk har fået kapslen med probiotika,” fortæller Ida Marie.

Det mystiske mikrobiom

Crohns sygdom er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, som ikke kan helbredes. Årsagen til sygdom er heller ikke endeligt kortlagt.

”Vi ved fra tidligere studier, at patienter med Crohns sygdom og irritabel tyktarm ofte har et ændret tarmmikrobiom sammenlignet med raske,” siger Ida Marie Bruun Grønbæk. Hun forklarer, at en normal, sundt balanceret tarmflora er med til at stabilisere tarmen bl.a. ved at holde tarmens slimhinde tæt, så den fungerer som en god barriere mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

”Gode bakterier gavner vores immunforsvar ved bl.a. at bidrage til en øget produktion af antiinflammatoriske stoffer. Hypotesen er, at det er en ubalance mellem de potentielt gavnlige og de sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der er med til at udvikle Crohns sygdom. Derfor er manipulation af tarmens mikrobiom interessant i forhold til behandling,” siger Ida Marie.

Ph.d.-projektet inkluderer også en patientgruppe, hvor der ikke findes mange gode behandlingsmuligheder, nemlig patienter med diarrédomineret irritabel tyktarm.

”Håbet er, at vi ved hjælp af probiotika kan være med til at øge livskvaliteten for denne patientgruppe ved at mindske symptomerne,” siger Ida Marie. ​


Om Ida Marie Bruun Grønbæk

  • Ph.d.-studerende i Gastroenheden og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling
  • Reservelæge
  • Forsker i virkningen af probiotika Bifidobacterium breve Bif195 på mavetarm-patienter (patienter med Crohns sygdom i tyndtarmen og patienter med diarré-domineret irritabel tyktarm) og forsker i tarmmikrobiomet (sammensætningen af bakterier i tarmen).
Støttet af firmaet Chr. Hansen A/S, Knud og Edith Eriksens Mindefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Kapsler med probiotika og placebo er doneret af Chr. Hansen A/S.

GUF: Gruppen af Unge Forskere

​GUF er et professionelt netværk til hospitalets ph.d.-studerende og andre unge forskere. Alle aktive yngre forskere og yngre forskningsinteresserede på Amager og Hvidovre Hospital kan optages som medlemmer af GUF.

Læs mere om GUF​​​​ ​​​ ​
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor