De fleste, der bliver ramt af COVID-19 får et mildt forløb, som ikke sætter sig varige spor. Men for en gruppe af personer, der har været indlagt på grund COVID-19-relateret lungebetændelse, kan det være svært at komme sig helt efter infektionen.
Det viser et nyt studie, som blandt andet overlæge Ejvind Frausing, Lungemedicinsk og Endokrinologisk Afdeling på AHH står bag.
”Vores undersøgelse viser, at 85 procent har mindst ét og 50 procent mindst to symptomer fire måneder efter indlæggelse,” fortæller Ejvind Frausing til nyhedsbureauet Ritzau.
Undersøgelsen er den første af sin art herhjemme og foretaget blandt 128 personer, der var indlagt med lungebetændelse forårsaget af coronavirus.
Hårdt ramt
Gennemsnitsalderen for patienterne i studiet var 64 år. De fleste var indlagt på almindelige medicinske afdelinger. Nogle havde forhøjet blodtryk og sukkersyge, men ikke flere end gennemsnittet for aldersgruppen.
Alligevel var de hårdt ramt af senfølger, fire måneder efter at de var blevet udskrevet.
”De typiske senfølger er det, vi kalder ekstrem udmattelse, hvor man for eksempel ikke kan gå en tur med hunden uden at skulle have en lang pause bagefter. Det er cirka 70 procent, der beskriver, at de har det her symptom,” forklarer Ejvind Frausing til Ritzau.
”Vi ved, at med tid kommer bedring, men ikke nødvendigvis komplet bedring. Der kan godt være nogle af de her senfølger, der bliver permanente. Det kan vi se ud fra arvæv, der er dannet i lungerne, og som næppe forsvinder. Men vi ved først, hvordan det står til, når vi følger op 12 måneder efter indlæggelse,” slutter Ejvind Frausing.