​​​​

Hvidovre-professor giver en hånd med formidlingen

​​Med ny guide publiceret i anerkendt tidsskrift vil fysioterapeut, professor Thomas Bandholm støtte op om en velovervejet præsentation af videnskabelige fund. Guidens indhold er relevant for en lang række specialer.

​Når kliniske forskningsdata er samlet ind, og konklusionerne skal præsenteres for omverdenen, er det ikke ligegyldigt, hvordan det bliver gjort. ”Det er et kendt problem, at det generelt ikke bliver gjort godt nok, hvad formidling og afrapportering angår,” siger professor Thomas Bandholm fra bl.a. Klinisk Forskningsafdeling.

Han har derfor sammen med bl.a. professor Kristian Thorborg, ligeledes fra AHH, lavet en guide til at skrive kliniske videnskabelige artikler med høj kvalitet og gennemsigtighed. Ifølge forfatterne er det en række råd, tips og hjælpemidler, der er relevant for en lang række faglige specialer.

​”Jeg håber, guiden bliver det værktøj, som alle kliniske forskere bruger, når de skriver videnskabelige artikler og gerne vil gøre det med høj kvalitet og gennemsigtighed. Det er vigtigt for mig, at guiden ikke er skrevet med et ønske om at være en løftet pegefinger, men som en hjælp til dem, der gerne vil gøre tingene endnu bedre,” siger Thomas Bandholm, der lige nu er i USA som gæsteprofessor ved University of Colorado School of Medicine.

Udkommer i højt estimeret tidsskrift

REPORT-guiden er publiceret i British Journal of Sports Medicine, et højt estimeret tidsskrift inden for idrætsmedicin og fysioterapi, men guiden er rig på overvejelser, der går på tværs af forskernes kontorer, specialer og laboratorier.

​"Vores guide er et supplement til andre etablerede formidlingsredskaber som fx CONSORT, men den afdækker nye tendenser på området. Det gælder fx forskningskonsistens, open access-preprints, alternativ formidling, sociale medier og meget andet, der kan være lidt ukendt land for mange. Jeg ser frem til at modtage meldinger, om den er nyttig – både på Amager og Hvidovre Hospital og fra det internationale forskningsmiljø,” siger Thomas Bandholm.

”Et fantastisk redskab til os novicer”

Reservelæge Michelle Prosberg fra Gastroenheden skal i gang med at færdiganalysere data til sin ph.d. og benytter allerede guiden.

”Den er et fantastisk redskab til os novicer. Med REPORT-guiden ved hånden sikrer jeg, at min afrapportering er præcis, transparent og dækkende. Det vil forhåbentligt øge chancen for en god publikation. Jeg kan varmt anbefale kollegaer at benytte guiden,” siger den unge forsker, som for første gang skal afrapportere et klinisk randomiseret lægemiddelforsøg.

Også en erfaren forsker som forskningschef, professor Ove Andersen er glad for tiltaget:
”Sådanne artikler er vigtige”, siger han.

”De er med til at gøre forskningens vej – fra ide til design og ikke mindst, hvordan man gennemfører og svarer på de stillede forskningsspørgsmål –​mere transparent. En guide som REPORT er med til at professionalisere formidlingen. Dermed øger den også muligheden for at forskningsresultaterne bliver implementeret til gavn for vores patienter,” slutter Ove Andersen.

REPORT-guiden er en opfølgning til PREPARE-guiden fra 2017, der vejleder i forberedelse og design af klinisk forskning.

​Thomas Bandholm

Professor ved Institut for Klinisk Medicin, KU og seniorforsker ved Klinisk Forskningsafdeling, Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling samt Ortopædkirurgisk Afdeling.​​​​​

Writing up your clinical trial report for a scientific journal: The REPORT trial guide for effective and transparent research reporting without spin

Af Thomas Bandholm, Kristian Thorborg, Clare Ardern, Robin Christensen, Marius Henriksen