Hvidovre-professor får ærespris for banebrydende diabetesforskning

​Professor og overlæge Sten Madsbad fra Hvidovre Hospital har netop modtaget Bagger-Sørensen Prisen på 500.000 kroner for sin mangeårige indsats inden for diabetesforskningen.

Professor Sten Madsbads hustru, Lone Madsbad, formand for Bagger-Sørensen Fonden, Claus Bagger-Sørensen, og prismodtager, professor og overlæge Sten Madsbad.

Bagger-Sørensen Fonden uddeler hvert år prisen til en person, der har "ydet en elitær forskningsindsats på allerhøjeste internationale niveau objektiviseret ved bibliometrisk analyse".

Sten Madsbads generalieblad er langt, men det er særligt tre indsatser, Bagger-Sørensen Fonden nu hylder professoren fra Endokrinologisk Afdeling for. Som den første beskrev han i 70'erne samspillet mellem insulinproduktionen i bugspytkirtlen og blodsukkersvingningerne ved ny-konstateret type 1 diabetes. Han viste, at når blodsukkeret ved intensiv behandling bliver næsten normalt, kunne patienterne for en tid blive fri for de daglige insulinindsprøjtninger. I starten af 80'erne var Sten Madsbad desuden med til at introducere transplantation af nyrer og bugspytkirtler til danske patienter med type 1 diabetes, som samtidig havde nyresvigt og et ustyrligt blodsukker.

Sten Madsbads største videnskabelige indsats ligger imidlertid inden for de forskningsmæssige forberedelser til, at et hormon, der dannes i menneskets tarme, hormonet GLP-1, kunne introduceres som ny behandling af diabetes. Han beskrev GLP-1-effekten på blodsukkeret allerede i 1997 og viste senere i det anerkendte videnskabelige tidsskrift "The Lancet", at GLP-1 kan benyttes som lægemiddel til behandling af type 2 diabetes. Han og hans kolleger har senere vist, at GLP-1 kan bruges i kombination med insulin til behandling af type 1 diabetes.

På trods af sine nu 73 år arbejder Sten Madsbad stadig videre med forskning og behandling på fuld tid og har gennem de senere år blandt andet kortlagt, hvorfor og hvordan type 2 diabetes forsvinder hos svært overvægtige diabetespatienter allerede få dage efter fedmeoperation. En viden, som har været med til at inspirere til afprøvning af nye lægemiddelkandidater til behandling af overvægt og diabetes, blandt andet injektion og piller.

På fotoet ses fra venstre professor Sten Madsbads hustru, Lone madsbad, formanden for Bagger-Sørensen Fonden, Claus Bagger-Sørensen og professor Sten Madsbad.

Se også pressemeddelelse fra Bagger-Sørensen Fonden her.

Se Sten Madsbads publikationer her.