Hvidovre-forskers råd: Skru ned for ekstremsporten

​​Er du en af de mange danskere, som gerne vil kunne skrive en Iron Man eller et maraton på CV’et? Så tøv en kende, kroppen er nemlig slet ikke beregnet til de ekstreme belastninger, lyder det fra en ekspert på området.

Flere og flere danskere giver sig i disse tider i kast med langdistanceløb og andre sportsgrene med ekstreme belastninger som fx maraton, Iron Man eller ørkenløb. Men i takt med at flere og flere kan skrive de fysisk udmattende udfoldelser på deres CV, stiger antallet af overbelastningsskader også. Det kan Per Hölmich, som er professor i Sportsortopædi og Artroskopisk kirurgi på Hvidovre Hospitals Ortopædkirurgiske Afdeling, skrive under på.
 
”Vi ser rigtig mange, som har problemer med fx lyske, knæ, akillessener eller ankler – oftest i form af overbelastningsskader, og det er jo helt naturligt, for kroppen er ikke beregnet til at blive presset på den måde, som man gør, når man dyrker ekstremsport,” siger han.

Imponerende men ikke hensigtsmæssigt

Per Hölmich har set utallige overbelastningsskader og bliver jævnligt forbløffet og imponeret over, hvor meget nogle af ekstremsport-udøvernes kroppe kan holde til.
 
”Når jeg tænker på nogle af de skader, jeg har set folk gennemføre et løb med, er det jo imponerende. De har nogle helt andre smertetærskler, end du og jeg. Men fra et lægefagligt perspektiv er det ikke hensigtsmæssigt at køre kroppen til kanten på den måde. De risikerer at få varige skader af det,” siger Per Hölmich, som vurderer, at grunden til at en så stor del af ekstremsportsudøverne, slipper godt fra det, nok mere skyldes held eller genetisk disponering end noget andet”.

Drop løb til CV’et

Men hvor meget motion er så for meget, og hvor meget er tilpas? Det spørgsmål mener Per Hölmich ikke, at der er noget entydigt svar på.
 
”Det er klart, at tre maratonløb på tre dage fx er for meget. En Iron Man er også en ekstrem belastning for kroppen, som den slet ikke er beregnet til. At løbe en enkelt maraton er også en stor belastning, men der er rigtig mange mennesker der lever helt fint med at løbe tre-fire maratons om året, uden at de tager skade af det,” siger Per Hölmich og understreger, at det ved alle former for ekstremsport og langdistanceløb, er enormt vigtigt, at den forudgående træning er grundig og regelmæssig, så kroppen er klar.
 
”Det er problematisk, når folk i løbet af juleferien pludselig finder ud af, at de vil løbe Copenhagen Marathon til maj for at have noget at skrive på CV’et.  Hvis man skal løbe de lange løb, skal man som minimum tage sig god tid til at træne kroppen langsomt op, ellers ender det meget let i overbelastningsskader, som kan være meget svære at slippe af med igen,” siger Per Hölmich.


Redaktør