Hvidovre-forsker vil udvikle verdens bedste røntgenbilleder

​Røntgenbilleder med meget kraftigt lys skal bane vej for en bedre behandling af en bred vifte af sygdomme.  Projekt på Hvidovre Hospital har netop fået 4,5 mio. kr. fra Region Hovedstadens Forskningsfond.

Det er nyt og avanceret røntgenudstyr, som ved hjælp af det såkaldte synkrotonlys, kan skabe det, forskerne bag projektet betegner som ”verdens bedste røntgenbilleder”.

”I dag kan vi se på en MRI-scanning, om der er noget galt med nervebanerne i hjernen, men vi kan ikke se præcis, hvad der er foregået i nervebanerne. Ligeledes ønsker vi at få detaljeret indsigt i, hvordan strukturen i musklerne ændres, når neurologiske sygdomme fører til kraftige krampetrækninger. Med synkrotonlyset kan vi få mere viden, som kan bruges til mere præcist at diagnosticere og dermed behandle forskellige neurologiske sygdomme som bl.a. alzheimers, multipel sclerose og ALS.”

Det fortæller seniorforsker og civilingeniør Tim Bjørn Dyrby fra Hvidovre Hospitals MR-Forskningssektion (DRCMR). Han står i spidsen for projekt ”Kvantitativ billedanalyse af klinisk synkrotronbilleddannelse”, som netop har modtaget 4,5 mio. kr. fra Region Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning i 2016. Det er et 3-årigt projekt, der skal føre til, at forskere og klinikere bliver i stand til at fortolke mønstrene i billeder frembragt af synkrotonlyset.

Projektet skal gennemføres i samarbejde med Rigshospitalet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet, og har fokus på at udvikle algoritmer, der skal bruges til at analysere kæmpestore mængder data fra bl.a. vævsprøver og forskellige dyr, fx rotter og mus.

Fra kataloget: "Region Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning - uddeling 2016:

Et samarbejde mellem forskere fra Region Hovedstaden og et nyåbnet center for avanceret bil¬leddannelse i Skåne vil åbne op for, at Region Hovedstadens hospitaler bliver blandt de førende i verden, når det kommer til klinisk anvendelse af røntgenbilleder med en hidtil uset høj opløsning.
Lidt uden for Lund i det sydlige Sverige har man opført et enormt bygningsværk, som blandt andet består af to cirkelformede anlæg på henholdsvis 528 og 96 meter i omkreds. Bygningskomplekset rummer et af verdens mest avancerede røntgenudstyr, den såkaldte MAX IV synkrotron. Således har forskere fra Region Hovedstaden fået adgang til en af de bedste røntgenkilder, verden endnu har set.
På MAX IV synkrotronen kan man lave tredimensionelle CT-skanninger af en hidtil uset høj opløsning, som åbner helt nye døre – både for forskningen og på længere sigt også for patientbehandlingen. Imidlertid kræver det avancerede udstyr også nye metoder til at analysere de enorme mængder data, hvert enkelt billede består af.

Internationalt førende
Dette projekt, som er et samarbejde mellem Danish Research Center for Magnetic Resonance (DR¬CMR) på Hvidovre Hospital, Rigshospitalet, Københavns Universitet og DTU, har netop fokus på at udvikle nye algoritmer, som gør forskere og klinikere i stand til at fortolke mønstrene i synkrotronens billeder. I fire demonstrationsprojekter, hvor man undersøger mikrostrukturer i hjernen, sædcellers bevægelsesmønstre, muskelstrukturer samt knoglestrukturer, vil man forsøge at udnytte det fulde potentiale i synkrotronbilleddannelsen.
Får projektet den ventede succes vil partnerne udgøre et unikt kompetencecenter for klinisk udnyt¬telse af synkrotronbilleddannelse, hvilket vil give Region Hovedstadens hospitaler en platform for at være internationalt førende på området. Desuden vil resultaterne fra de fire delprojekter kunne anvendes direkte i andre kliniske projekter og dermed åbne for bedre patientbehandling.