Hvad gør skærmene ved vores hjerner?

​Hjerneforskere fra Hvidovre Hospital deltager i to nye programmer på DR2 om, hvordan hjerne, fysik og psyke bliver påvirket af skærmforbrug.

Skanner

Hvad gør vores forbrug af mobilen, tabletten og computeren egentlig ved os? Hjerneforskere fra Hvidovre Hospital deltager I en ny programserie på DR2, hvor et eksperiment skal vise om en families hjerner, psyke og fysik bliver påvirket af deres skærmforbrug.

Hjerneforskerne David Meder og Line Korsgaard Johnsen fra MR-forskning på Hvidovre Hospital udsætter i programmet blandt andet familien for hjernetrænings- og koncentrationsøvelser og scanner deres hjerner undervejs for at se om - og eventuelt hvordan - aktiviteten i hjernens forskellige centre påvirkes.

"Det er ret spændende at se på, hvad skærmene gør ved os, og jeg er glad for som forsker at være med. Det er vigtigt, at vi forskere prøver at komme ud i virkeligheden og fortælle om, hvorfor vores forskning har relevans. Selv om det ikke er egentlig forskning, bliver det meget tydeligt, hvorfor vi mennesker gør, som vi gør, hvorfor vi forskere laver hjerneforskning, og hvad det kan bidrage til," fortæller David Meder.

Tre uger med og uden skærm

I programmet skal en familie på to voksne og fire børn på 3, 6, 12 og 13 år i de første tre uger være ekstra meget på deres skærme og i de næste tre uger ingen skærmtid have overhovedet. Ud over hjerneforskerne deltager en læge og en psykolog, som undersøger og har samtaler med familien i løbet af eksperimentet.

Hvad hjerneforskerne, lægerne og psykologerne fandt ud af, må du se programmerne for at finde ud af. Første program, som hedder "Eksperimentet: Familien som skærmjunkier" blev sendt den 20. august på DR2 kl. 20.45 - se link nedenfor. Andet program, som hedder "Eksperimentet: Familien på skærmafvænning", blev sendt mandag den 27. august kl. 20:45 – se link nedenfor.

Se episode 1 "Eksperimentet: Familien som skærmjunkier" på dr.dk

Se episode 2 "Eksperimentet: Familien på skærmafvænning" på dr.dk