Hun vil finde en vaccine mod hepatitis C-virus

​​Hvert år dør anslået 400.000 mennesker verden over af hepatitis C-virusinfektion. Judith Gottwein, som er udnævnt til professor i Infektionsmedicinsk Afdeling, vil finde en vaccine mod den dødelige sygdom.

Vent...


​Lige siden Judith Gottwein trak i kitlen som nyuddannet læge i Tyskland i 2001, har hun været fascineret af infektionsmedicin - og helt specifikt i virus.

"Virus er uforudsigelige, de muterer hele tiden, og de kan hoppe fra dyr til mennesker, ligesom vi senest har set med det nye coronavirus. Det har jeg altid syntes var meget spændende og relevant for mange mennesker, og jeg kunne se et stort potentiale på grund af globaliseringen og migration, hvor mange mennesker flytter sig hele tiden," fortæller Judith Gottwein. 

Hun har siden specialiseret sig i forskning i hepatitis C-virus, som ca. 70 millioner på verdensplan kronisk lider af, og som kan føre til leverbetændelse og leverkræft. Siden 2005 har hun været ansat i Infektionsmedicinsk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital og er nu professor i Copenhagen Hepatitis Program (CO-HEP) med sin daglige gang og forskning på Hvidovre Hospital. 

Jagten på en behandling – og en vaccine

Interessen for hepatitis C opstod, da Judith Gottwein begyndte at arbejde som læge og blandt andet behandlede hepatitis C-patienter. Hun oplevede, at de fik massive bivirkninger af den daværende behandling, som heller ikke var særligt effektiv.

"Det var slet ikke rart for patienterne, og det gjorde det meget relevant for mig at begynde at forske i hepatitis C-virus," fortæller Judith Gottwein.

Hun har gennem årene været særligt optaget af at teste antivirale stoffer, fordi der ikke fandtes en specifik behandling for hepatitis C. Hendes forskning har sammen med kollegers forskning verden over ført til udviklingen af en behandling, som er direkte målrettet virusproteinerne, og som sådan er mere effektiv. Over 90 procent af de hepatitis C-patienter, der modtager behandling, bliver nu helbredt.

"Det har været rigtigt spændende at være en del af den udvikling, så vi nu kan behandle de allerfleste. Mit fokus er nu på at udvikle en vaccine. Vi arbejder på at slå hele vira ihjel og bruge dem som vaccine. Den metode kan man også bruge til andre vira, fx coronavirus. Der er dog stor konkurrence, så vi bliver måske ikke de første, men vi kommer til at bidrage til vaccineudvikling," fortæller Judith Gottwein.

Tester stoffer mod coronavirus

Judith Gottweins tiltrædelsesforelæsning på Hvidovre Hospital blev rykket på grund af coronavirus, og datoen er stadig ikke fastsat. Den aktuelle situation har også medført, at hun de seneste mange måneder har brugt sin viden til forskning i coronavirus, selv om det egentlig ikke er hendes område. Hun forsker blandt andet i test af antivirale midler og vaccineudvikling.

"Vi tænkte, at vi jo har en rigtig stor viden om vira, så måske kunne vi bidrage. Det er rigtigt spændende. Når man har et nyt virus, så tager det som regel nogle år, før man har en solid viden om, hvordan man arbejder med den, men her kunne vi generere væsentlig viden inden for få måneder," siger Judith Gottwein.

Se mere om Judith Gottweins forskning her.

Om hepatitis C

Hepatitis C-virus (HCV) forårsager leverbetændelse, der sjældent viser sig som akut sygdom, men kan føre til skrumpelever og leverkræft. De fleste får en kronisk infektion, som først bliver diagnosticeret mange år efter smitten. HCV forekommer globalt, og det skønnes, at mere end 70 millioner er smittede på verdensplan.

I Danmark diagnosticeres 150 til 250 nye tilfælde med kronisk HCV om året, og det formodes, at 17.000 personer har HCV-infektion. Heraf er kun ca. halvdelen kendt i sundhedsvæsenet. I Danmark er hovedparten smittet via blod ved stofbrug, men også personale i sundhedssektoren er i risikogruppen. Der findes ikke en vaccine, men der forskes, som fx af Judith Gottwein, i at udvikle en hepatitis C-vaccine

Kilde: Statens Serum Institut


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor