En rytmisk, let knirkende lyd af pedaler blander sig med tungt åndedræt. I en stol i et lille indhak på gangen på Amager og Hvidovre Hospitals Hjerteafdeling, Afsnit C sidder 52-årige Kenneth Andresen og træder godt til i pedalerne på en gulvcykel. For hans øjne sidder en sort plastikmaske, og han bevæger hovedet lidt søgende rundt, mens han sidder i patienttøj og hjemmesko. Sveddråberne pibler frem på hans pande.
”Jeg ser høns, sorte høns… og en stor orne,” siger han ud i luften. Kenneth Andresen er på gåtur i Zoologisk Have, og før dét gik han tur rundt på ”min elskede vold, hvor jeg tit går tur,” som han selv siger det. Han er indlagt på Hjertemedicinsk Afdeling og efter at have haft efterhånden otte blodpropper i hjertet, kender han rutinen på afdelingen og ikke mindst, at bevægelse under indlæggelse er en del af forløbet. VR-brillerne med gåture udendørs skal være med til at motivere patienterne til mere motion.

Kenneth Andresen er meget glad for at kunne kombinere motion på gulvcykel med en oplevelse i VR-brillen
VR trækker oplevelser ind på afdelingen
Motion er godt for hjertet – men på hjerteafdelingen er patienterne nødt til at motionere indendørs. Langt de fleste patienter ligger med telemetri – hjerteovervågning – som ikke fanger signaler fra hjertet til sygeplejerskernes overvågningsskærm, hvis patienterne forlader afdelingen. Derfor er der på afdelingen en indendørs ”Hjertesti”. Den fungerer som motionsrute med stationer undervejs med vejledninger til forskellige fysiske øvelser. VR-brillen er den nye station på ruten.
”Det er enormt vigtigt, at patienterne bevæger sig. Bare et par dage uden bevægelse øger risikoen for lungebetændelse og blodpropper i benene,” siger afdelingssygeplejerske på Hjertemedicinsk Afdeling, Afsnit C, Louise Weltzer. Hun tilføjer, at indlæggelsestiden kan blive forkortet, hvis patienterne bevarer deres aktivitetsniveau under indlæggelsen.
Lille indsats gør stor forskel
VR-træning er en del af en større vision om at bruge mere teknologi på Hjertemedicinsk Afdeling. Det forklarer læge Kit Engedal Kristensen.
”Særligt på hjerteområdet er der mange muligheder for at bruge teknologi, og vi har for tiden fokus på brug af videokonsultationer, MinSP-målinger og VR-træning,” siger Kit Engedal Kristensen.
VR-briller bliver allerede brugt i forskellige specialer i sundhedssektoren, men den VR-løsning, de har valgt i Hjertemedicinsk Afdeling, bruges til motivation fremfor afledning. VR-brillen er nemlig koblet til en gulvcykel med sensor, som skal stimuleres ved at træde på hjulene – ellers går filmen i brillen ikke i gang.
”Lige nu er VR-brillen et tilbud og endnu ikke et decideret studie eller projekt. Vi undersøger virkningen kvalitativt for at se, om vi kan forbedre patienters oplevelse under indlæggelse og samtidig motivere dem til bevægelse,” siger Louise Weltzer.
”Det skal udbredes endnu mere”
”Puha – jeg får sved på panden af det her,” siger Kenneth Andresen forpustet. Han har taget et par ekstra ture med VR-brillen. Der er indtil videre fem gåture á 15 minutters varighed, man kan vælge imellem. En tur med hunden Hugo i en fynsk skov, gåtur i Tivoli, Zoologisk Have, på Amalienborg eller - som Kenneth - rundt om volden på Christianshavn.
For Kenneth Andresen er oplevelsen i en VR-brille en afgørende motivation for bevægelse. Han har altid været glad for at bevæge sig og har også tidligere spillet divisionsfodbold. Men hjerteproblemerne har sat sine begrænsninger. VR-brillerne har hjulpet på lysten til motion under indlæggelse og burde, ifølge Kenneth Andresen, udbredes til flere afdelinger.
”Det er længe siden, jeg har moret mig så meget – det er virkelig en oplevelse,” siger han og afbryder den forpustede tale med en stor slurk vand.
Se Kenneth demonstrere VR-brillen:
OM VR-BRILLEN
VR-brillen leveres af det danske firma Syncsense, som udvikler digitale træningsteknologier til fysisk og kognitiv VR-træning på plejehjem, rehabiliteringscentre, handicapcentre og hospitaler.
I Sundhedsplatformen kan man registrere ”motion på VR-cykel” og således på sigt trække kvantitative data på indsatsens effekt.
Det er i høj grad en tværfaglig indsats, hvor især fysioterapeuterne har mulighed for at optimere træningen med patienterne.