Har du vasket din telefon i dag?

​Smartphones er fyldt med bakterier. Især på hospitalerne, skal man være opmærksom.

Har du rengjort din smartphone i dag? Hvad med i går eller i forgårs? Eller inden for den sidste uge?

Hvis du svarer nej til ovenstående spørgsmål, er du ikke alene. De færreste rengør nemlig deres gadgets, selvom telefonerne efterhånden er fast følgesvend i alle dele af livet.

Men vi burde vaske vores smartphones. I hvert fald hvis man spørger hygiejnesygeplejerske på Hvidovre Hospital, Rie Mikkelsen. Ifølge hende bør man ideelt set rengøre sine telefoner eller evt. tablets dagligt, da de kan være samlingssted for bakterier.

” Vi rører ved telefoner og tablets hele tiden og har dem oppe ved munden og næsen. Vi vasker jo også vores bestik, hver gang vi har brugt det, og det er jo mange af de samme bakterier, der kommer på,” siger Rie Mikkelsen, som anbefaler at man tørrer sin telefon eller tablet af med en klud med lidt sæbevand hver dag.

Ingen grund til panik

Britiske undersøgelser har vist, at der er op til ti gange flere bakterier på din smartphone end på dit toiletbræt, men Rie Mikkelsen understreger, at man ikke skal gå i panik – også selvom man ikke lige  har fået rengjort sin telefon i indeværende kalenderår.

”Det gode er, at selvom der kommer rigtig mange bakterier på telefonerne, så er det langt de færreste, som er sygdomsfremkaldende, og så gror bakterierne ikke særligt godt på de maskinernes glatte, kolde overflader,” siger hun.

Og selv hvis man har haft telefonen med sig på toilettet, er smitterisikoen stadig ret lille.

”Så længe man undgår at få urin eller afføring på telefonen, bliver den ikke mere smitsom af, at man tjekker den på toilettet,” siger hun.

Pas på hvis du er syg

Der hvor telefonerne kan give helbredsmæssige problemer er, hvis man deler telefon med en, som er syg.

”Vi bruger jo hinandens telefoner hele tiden til at se billeder eller videoer, og hvis den ene så går og snotter og er fx forkølet, kan telefonen være med til at sprede bakterierne hurtigere. Så hvis du er syg, så vent med at vise feriebillederne til dine venner, til du er blevet rask igen. Eller sørg i det mindste for at rense telefonen inden,” foreslår hun.

Vigtigt på hospitalet

Også på hospitalet kan telefonerne give problemer, fordi der her er farligere bakterier, som kan ramme i forvejen svækkede patienter.

”Det er især noget, plejepersonalet skal være opmærksomme på. De går fra patient til patient med deres telefon og lægger den måske på en seng eller et bord. Der kan den godt sprede bakterier,” siger hun og tilføjer, at det fx på neonatalafdelingen med de for tidligt fødte, er ekstra vigtigt at både personale og pårørende tænker sig om og spritter telefonen af jævnligt.

”Der er lavet en undersøgelse på en neonatalafdeling, som viser, at 90 procent af forældre på neonatalafsnit godt ved, at de har bakterier på deres telefoner, men det er kun cirka en tredjedel, som faktisk sørger for at få den renset. Det er overraskende, fordi de små er særligt modtagelse for bakterier, så her er det ekstra vigtigt, at man er opmærksom på hygiejnen”.