Har du også svært ved at holde på afføringen?

​"Uheld" med afføring i bukserne er hverdag for mindst 100.000 voksne danskere. Ny forskning på Hvidovre Hospital dokumenterer nu, at enkle træningsøvelser kan hjælpe markant.

Forskningsassistent og fysioterapeut Anja Ussing (i midten) har ledet projektet, som Cathrine Blegvad Stenz og Susanne Høgsberg Knudsen, begge fysioterapeuter, også har haft en rolle i.

De bliver hjemme fra biografen eller familiefesten, oplever problemer i deres sexliv og ser mindre og mindre til deres venner. For tænk nu, hvis... Årsagen? De har svært ved at holde på afføringen.

Det er hverdagen for mindst 100.000 voksne danskere, men der er hjælp at hente. Ny forskning på Hvidovre Hospital viser nu, at helt enkle træningsøvelser for bækkenbunden medfører færre problemer med at holde på afføringen.

"De deltagere i vores projekt, der trænede, oplevede i langt højere grad reduktion af deres symptomer, end de deltagere, der ikke fik tilbudt træning," fortæller forskningsassistent og fysioterapeut Anja Ussing, som har ledet projektet.

Træning virker bedst

Det er første gang, forskning dokumenterer, at bækkenbundstræning rent faktisk virker for patienter, der har svært ved at holde på afføringen. Det er typisk fx kvinder efter fødsler, patienter med parkinson eller sclerose eller patienter, der har haft tarmkræft. Det selv om man har tilbudt denne type træning i mange år.

"Vi har igennem årene kunnet se, at patienterne fik det bedre efter træning, men det er aldrig blevet klart dokumenteret. Det er det nu, fordi det er første gang, nogen sammenligner en træningsgruppe med en gruppe, der ikke har fået træning, men blot har fået ryg- og nakkemassage," fortæller Anja Ussing.

Træningsgruppen fik grundig indføring i, hvordan man får fat i de rigtige muskler, og hvordan man kniber. Og så førte de træningsdagbog for at fremme motivationen, for, som Anja Ussing siger, "Det er ærlig talt dødkedeligt at træne bækkenbund." Den anden patientgruppe fik massage af nakke og ryg. De fik tid og opmærksomhed og var i et forløb, men de fik ikke forklaret noget om træning.

"Dem, der fik træning, havde markant bedre resultater, så vores studie støtter helt klart op om, at superviseret træning og vejledning virker. Vi anbefaler, at det bliver tilbudt alle steder, hvor folk henvises med afføringsinkontinens. Det gør det ikke i dag," siger Anja Ussing.

Kun hver tredje søger hjælp

Den store hurdle for at sikre den rigtige behandling er desuden, at kun hver tredje, der oplever symptomer, søger hjælp, og mange har problemet i årevis, før de går videre med det. Mange fortæller end ikke deres ægtefælle om problemet, fortæller Anja Ussing.

Det viser sig også, at mange skal spørges aktivt, før de fortæller om problemet. Her spiller sundhedspersonalet en vigtig rolle.

"Sundhedspersonalet er nødt til at spørge de patienter, som vi ved kan have problemet, direkte. Fx patienter efter tarmkræft, patienter, der har svært ved at holde på urinen, eller kvinder, der lige har født og haft skade på lukkemusklen. De nævner det simpelthen ikke af sig selv, så her er vi nødt til at lytte og spørge aktivt ind," siger Anja Ussing.

Om projektet

I projektet har man undersøgt effekten af træning sat over for effekten af en uvirksom kontrolbehandling bestående af massage af nakke og ryg.

98 patienter deltog, hvoraf halvdelen over et forløb på 16 uger modtog bækkenbundstræning, herunder grundig indføring i, hvordan man får fat i de rigtige muskler, og hvordan man kniber, når man ligger, sidder, står, går og hoster.

Den anden halvdel modtog i samme periode massage af nakke og ryg. De fik tid og opmærksomhed, men de fik ikke forklaret noget om træning. Projektet viste mærkbart bedre resultater for gruppen, der fik træning. Deres gener var blevet væsentligt mindre end kontrolgruppens.

Projektet er støttet af Lundbeck-Fonden, Danske Fysioterapeuters Forskningsfond og Aase og Ejnar Danielsens Fond og er et samarbejde på Hvidovre Hospital mellem Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling, Gastroenheden og Klinisk Forskningscenter.

Om afføringsinkontinens

Afføringsinkontinens er ufrivillig afgang af afføring. Det er en relativt hyppig tilstand, der ses hos ca. 100.00 voksne danskere – dette tal er fratrukket plejehjemsbeboere.