Hvis du er en af de mange danskere, som har svært ved at komme i gang igen efter ferien, kan du glæde dig over, at du sandsynligvis har holdt en hjerne-venlig ferie.
"Hvis du har svært ved at komme op i omdrejninger, tyder det på, at du er lykkedes med at komme ned i tempo og har koblet rigtig godt af. Det er noget af det bedste, du kan gøre for din hjerne," siger Ellen Garde som er hjerneforsker på MR-forskningssektion, Hvidovre Hospital.
Lav ingenting
Hun forklarer, at det med at sove, slappe af og komme helt væk fra arbejdet og hverdagen er noget af det vigtigste ved ferien.
"Noget af det bedste, man kan gøre på sin ferie er faktisk at lave ingenting – fx bare at sidde og stirre ud i luften og bare lade tankerne flyde. Det er sådan hjernen indekserer alle de indtryk, som den ikke har nået at få styr på i den travle hverdag og skaber overblik og struktur. Hjernen fungerer ikke optimalt med konstant stress og travlhed. Den har brug for hvile," siger Ellen Garde og forklarer videre, at hjernen – i modsætning til hvad man troede tidligere – kører 24 timer i døgnet.
"Når du sover, eller når du ikke laver noget, arbejder hjernen stadig, men det er her den sætter indtryk og ny viden i rette sammenhæng, styrker og udvikler hjernens netværk, sikrer det fungerer optimalt. Det er også, når hjernen har ro, at de fleste kreative tanker opstår."
Nye udfordringer
Men afslapning er ifølge Ellen Garde kun én af flere dele af den ideelle hjerneferie. Det er nemlig lige så vigtigt med nye indtryk og udfordringer.
"Hjernen har utroligt godt af at skulle forholde sig til nye og uforudsete ting. Hvis fx flyet er forsinket eller hotelreservationen er gået i kludder, er det så irriterende, men man kan i det mindste glæde sig over, at det udfordrer hjernen. Forestiller man sig, at der skabes en ny forbindelse, som styrker din hjerne kan det vendes til noget positivt" siger Ellen Garde, som sammenligner vores hjerner med vejnettet, hvor vores mange rutiner og vaner er bekvemme motorveje.
"Men hvis motorvejen bliver spærret, så er det godt at have så mange småveje som muligt, som trafikken kan køre ad. Det samme gør sig gældende med hjernens netværk. Jo flere baner der er, jo stærkere og mere fleksibel er hjernen," siger hun.
Man skal dog ikke gå i panik, hvis flyet kommer til tiden og reservationerne holder stik. Det kan nemlig også stimulere hjernen at opleve nye mennesker, fremmede sprog og byer, som man ikke kender i forvejen.
Fysisk aktivitet og samvær
Udover afslapning og nye indtryk hører der også socialt samvær og fysisk aktivitet til den ideelle ferie for hjernen.
"Det udvikler og styrker hjernen at være sammen med andre mennesker, man holder af og at dele oplevelser med dem. Og flere og flere undersøgelser viser at fysisk aktivitet øger blodtilførslen til hjernen og endda får dele af hjernen til at vokse," siger Ellen Garde, og pointerer at man ikke nødvendigvis behøver at tage på deciderede sportsferier, for at styrke hjernen.
"Men få pulsen op hver dag, det er godt. Det kan fx være ved at vandre, en tur i poolen eller en gang badminton med ungerne på campingpladsen" siger hun.
… husk at nyde det
Så den perfekte ferie for din hjerne er altså en hvor du både får koblet helt af, oplevet noget nyt og uforudset, får hjertet til at slå hurtigere og allerhelst sammen med andre mennesker. Og så er der ifølge Ellen Garde en sidste ting, som også er vigtigt:
"Når man kommer hjem er det et godt tegn at man lige skal "op i gear", mentalt tilbage i den travle hverdag. Giv hinanden lidt tid til at få alle de nye oplevelser til at bundfælde sig f.eks. ved at dele dem med kollegerne.
Så hvis du ikke fik holdt en hjernevenlig ferie i år, ved du, hvad du skal gå efter næste gang.