HPV-hjemmetest i finalen til dansk innovationspris

​​AHH har som eneste hospital i Region Hovedstaden en finalist med i slutrunden om årets NYT, SAMMEN, BEDRE-pris, der hylder innovation og nytænkning i det offentlige.

​Patologiafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital har udviklet et kræftforebyggelsestilbud, der siden 2017 har fået flere danske kvinder til at blive screenet for livmoderhalskræft med en HPV-hjemmetest i Region Hovedstaden. Og helt fra starten var fokus at udvikle HPV-hjemmetest med henblik på at gøre oplevelsen let, simpel og sikker så flest mulige kvinder kan se sig selv deltage i screeningstilbuddet. Deltagelse betyder nemlig bedre kræftforebyggelse.

COI (Center for Offentlig Innovation) har nu blandt 80 projekter indstillet Hvidovre-patologernes HPV-hjemmetest som finalist til NYT SAMMEN BEDRE-prisen 2021, der hylder innovation og nytænkning i det offentlige.

Test-kit direkte i postkassen

Med HPV-hjemmetesten kan kvinder, der ikke deltager i livmoderhalskræftscreeningen, blive testet for humant papilloma virus (HPV) med en hjemmetest, der sendes direkte til kvindens hjem.
”Den giver et alternativ til det almindelige screeningstilbud. Et alternativ der når direkte ud til de kvinder, der ikke deltager i screeningen,” siger seniorforsker, molekylærbiolog Jesper Bonde. Da 25% af alle kvinder mellem 23-64 år ikke deltager i screeningen, er det en meget bred gruppe af kvinder tilbuddet skal henvende sig til, oplyser han.

”At en metode, udviklet på og af Patologiafdelingen, har vist sig at gøre en forskel for kvinder i Region Hovedstaden og at det nu kommer endnu flere kvinder til gode, igennem det landsdækkende screeningsprogram, er virkelig imponerende. En stor tak skal lyde til alle dem der igennem årene har deltaget i udviklingen af metoden og som har lagt mange timers arbejde i hele tiden at gøre den bedre og samtidig få den til at fungere i hverdagen. Og selvfølgelig også en tak til det politiske niveau, som i sin tid støttede, at metoden blev implementeret i Region Hovedstaden,” siger ledende overlæge på Patologiafdelingen, Bettina Filtenborg-Barnkob.

Fra forskning til rutine på 5 år

HPV-hjemmetest bliver rullet ud i alle regioner i det nationale screeningsprogram fra 2021 og det bliver med udgangspunkt i Region Hovedstadens design af tilbuddet. ”Det er ikke så tit, at man som sundhedsfaglig person oplever at være med til at løfte et kræftforebyggelsestilbud fra forskning til landsdækkende tilbud på kun 5 år,” siger Jesper Bonde. ”Samtidig har vi over de seneste få år haft delegationer fra 18 lande, der har været på erfaringsudvekslingstur her til Hvidovre Hospital, så vi har også ramt en international trend. ”

Færre tilfælde af livmoderhalskræft i Region Hovedstaden

I Region Hovedstaden er antallet af livmoder¬halskræfttilfælde faldet markant de seneste år. HPV-hjemmetest-tilbuddet vurderes som en bidragende årsag.
Den endelige vinder af konkurrencen, hvor kommunale og regionale projekter dyster, vil blive udpeget i løbet af april måned.

Sådan fungerer testen

Kvinderne modtager en invitation i eBoks, hvorefter de kan tilmelde sig på en hjemmeside, der er tilpasset 5 forskellige sprog foruden dansk. Derefter modtager kvinden et testkit, sammen med kontaktinformationer til hotline, en instruktionsfolder, spørgsmål og svar, selve børsten og naturligvis en frankeret svarkuvert.  Når kvinderne har gennemført hjemmetesten, returnerer de testkittet i svarkuverten. Typisk vil kvinden kunne se testsvaret i e-Boks 36 timer efter hospitalet har modtaget kittet.