Grønland får grønne idéer fra Hvidovre Hospital

​Solceller, elbiler og andre miljøtiltag var på programmet, da den grønlandske Minister for Natur, Miljø og Energi kom forbi den københavnske vestegn på inspirationstur.

​Den grønlandske delegation med minister Mala Høy Kúko i midten og teknisk chef Christian Johansen og miljøleder Lars Munch Reul (th). Foto: Hvidovre Hospital​.

​”Wauw!” Ministerens reaktion var ikke til at tage fejl af, da han fra mødelokalets vinduer kunne se ud over et af landets største solcelleanlæg. Hvidovre Hospital byggede anlægget for et års tid siden for at bidrage til en fælles regional omstilling til ’det grønne’.

Ministeren og en mindre delegation besøgte på deres tur blandt andet Bruxelles, Samsø, DTU i Lyngby og altså Hvidovre Hospital, hvor de fik en introduktion til både hospitalets og Region Hovedstadens bæredygtige ambitioner.

”Vi havde et meget inspirerende møde på Hvidovre Hospital om blandt andet vedvarende energi, energirenovering og el-biler. Min regering arbejder for et grønnere Grønland og jeg glæder mig til at arbejde videre med de ideer, jeg fik med fra mødet og til et godt samarbejde med Region Hovedstaden” udtaler Mala Høy Kúko som er minister for Natur, Miljø og Energi i det grønlandske selvstyre.

Erfaringer med hjem i kufferten

På hospitalet blev delegationen mødt af teknisk chef Christian Johansen og miljøleder Lars Munch Reul, som tegnede og fortalte om de forskellige bæredygtige initiativer, som man arbejder med på hospitalet i øjeblikket.

”Det var spændende at have officielt besøg fra Grønland. Både ministeren og hans embedsfolk viste stor interesse for vores forskellige projekter. De var meget optaget af vores erfaringer med de enkelte tiltag og muligheden for at bringe nogle af initiativerne med tilbage til Grønland,” siger Christian Johansen om besøget.

Christian Johansen viste hospitalets solcelleanlæg frem for den grønlandske minister. Foto: Hvidovre Hospital.

El-bilisme var også et tema på mødet. Det regionale el-bilsekretariat Copenhagen Electric præsenterede ministeren for visioner og erfaringer med elektrificering af både offentlig og privat transport. Et interessant projekt for Grønland, hvor en biltur i den grønlandske hovedstad Nuuk er på maksimalt 10 kilometer og derfor let ville kunne foretages i el-bil.

En grønnere region

Region Hovedstadens Regionale Vækst og Udviklingsstrategi har som mål, at hovedstadsregionens el- og varmeforsyning er fossilfri i 2035 og transportsektoren er fossilfri i 2050. For at understøtte målene har regionen vedtaget henholdsvis Energiplan 2025, Transport 2025 og Affaldsressourceplan 2025. Planerne vil tilsammen medføre en markant reduktion i CO2-udledningen fra driften af regionens hospitaler, egne virksomheder og centre. Desuden er der i projektet Energi på Tværs udviklet en fælles energivision for kommuner og forsyningsselskaber, som også understøtter en fossilfri hovedstadsregion.​